Iako se regije koje je odredio prostiru širom svijeta, postoje zajedničke navike u ishrani ljudi i načinu života, koje direktno utiču na zdravlje crijeva.
Kakva je ishrana najdugovječnijih ljudi na svijetu? Donosimo nekoliko navika, koje praktikuju dugovječni ljudi za optimalno održavanje crijeva.
Uvedi u ishranu više integralnih žitarica, orašastih plodova, povrća, pasulja i svježeg voća
Vlakna su veoma bitna za održavanje zdravlja crijeva. U svim regijama koje je Dan Buettner označio kao mjesta dugovječnih ljudi, vlakna se mnogo koriste i konzumiraju na različite načine. Ako jedeš oko šolju graha dnevno, vjerovatno možeš produžiti život za nekoliko godina. Biljne namirnice su takođe odličan izvor drugih nutrijenata koji podržavaju dugovječnost, kao što su antioksidansi koji su povezani s prevencijom hronične upale.
Jedi fermentisanu hranu
Fermentisana hrana povećava količinu dobrih bakterija u crijevima, što pomaže u spriječavanju hroničnih upala. Neke fermentisane namirnice, koje Buettner preporučuje su široko dostupne u svim krajevima svijeta, a to su: kiseli kupus, jogurt sa niskim sadržajem šećera i tempeh.
Jedi hranu bogatu polifenolima
Polifenoli su aktivni spojevi, koji pomažu u zaštiti tijela od štetnih slobodnih radikala uključujući ultraljubičaste zrake, zračenje i neke patogene. Smatra se da su polifenoli uključeni u kafu, bobičasto voće, špinat, tamnu čokoladu…
Začini svoju hranu bijelim lukom, kurkumom i đumbirom
Postoje mnoge biljke povezane s dugovječnošću, ali Buettner ističe naročito ove tri, jer je naučno dokazano da pomažu u oslobađanju tijela od štetnih bakterija. Bijeli luk se bori protiv svih vrsta infekcija – gljivičnih, bakterijskih, parazitskih i virusnih – reguliše šećer u krvi, snižava krvni pritisak i snižava holesterol.
Đumbir i kurkuma su postali zlatni standard, kada je u pitanju otklanjanje upala pomoću biljaka. Redovno kuhanje s ovim triom (bilo odvojeno ili zajedno) koristiće će kako tijelu, tako i godinama.
Ograniči vještačke zaslađivače
Šećer je ono što dugovječni ljudi gotovo i ne konzumiraju. Ne zamjenjuju ga ni hemijskim zaslađivačima. Med je njihov omiljeni zaslađivač. Lakši je za organe nego šećer, a ima i više hranljivih materija. Neki od razloga zašto je med najbolja alternativa šećeru je taj što je antibakterijski, antimikrobni i bogat antioksidansima. Šećer je, s druge strane, direktno povezan s ubijanjem dobrih bakterija u crijevima.
Bez obzira u kojem dijelu svijeta živiš, dovoljno je da povećaš unos cjelovitih žitarica, povrća, voća, orašastih plodova, pasulja i fermentisane hrane; koristiš med umjesto šećera, održavaš higijenu zuba i produžiš svoj životni vijek. Ove male navike imaju veliki efekat.
Naslovna fotografija: fvlyacelik
Ultra.ba