1. Decembra 2023.

Irska vlada je tražila od društvenih mreža da cenzurišu objave tokom nemira, Iks se ne da

Iks (nekadašnji Tviter) koji je u vlasništvu Ilona Maska nije ispunio zahteve irske vlade, rekla je ministarka pravosuđa Helen Mekenti

Irska ministarka pravosuđa Helen Mekenti rekla je da je većina društvenih mreža uvažila vladine zahteve za uklanjanje objava tokom prošlonedeljnih nereda u Dablinu, izuzev Iksa, koji je u vlasništvu Ilona Maska.

Masovni nemiri izbili su u irskoj prestonici prošlog četvrtka nakon hapšenja muškarca koji je ispred osnovne škole izboo petoro ljudi, uključujući troje dece, a jedna petogodišnja devojčica i jedna 30-godišnja žena su u kritičnom stanju. 

Kasnije je utvrđeno da je muškarac irski državljanin koji je emigrirao iz Alžira.

Demonstranti su palili autobuse i policijske automobile, pljačkali prodavnice i sukobljavali se sa policijom, a više od 30 ljudi je uhapšeno. Komesar Dru Haris je tvrdio da je za nemire kriva “luda frakcija huligana vođena krajnje desničarskom ideologijom”.

Odgovarajući na pitanja umesto premijera Lea Varatkara u irskom parlamentu, Mekenti je upitana za komentar o tvrdnjama policije da su “vođe krajnje desnice” koristile “sofisticiranu komunikaciju na mreži” za organizovanje istomišljenika tokom nereda.

Ona je u odgovoru istakla da su irske bezbednosne službe “aktivno sarađivale sa TikTokom, Instagramom, Fejsbukom i Tviterom, odnosno Iksom” kako bi uklonile ono što je opisala kao “podle poruke”.

Dok je većina platformi sarađivala, “Iks nije”, dodavši da Maskova mreža “nije ispunila sopstvene standarde”, rekla je Mekinti.

Nakon nereda, Mask je javno optužio irskog premijera da “mrzi irski narod” i da sprovodi “masovni napad na slobodu govora”, pošto je Varatkar predložio modernizaciju zakona o podsticanju mržnje, kao i pružanje širih ovlašćenja policiji da kažnjava “govor mržnje” protiv zaštićenih grupa kao što su strani državljani, pripadnici LGBT zajednice i etničke manjine.

Varatkar je takođe rekao irskim građanima da je “potpuno pogrešno” dovoditi imigraciju u vezu sa kriminalom nakon napada koji je izazvao nemire, objašnjavajući da će hiljade drugih doći u zemlju jer je “Evropa raj, a Irska jedan od najboljih delova tog raja”.

Irska, koja ima ukupnu populaciju od nešto više od pet miliona stanovnika, suočava se sa stopama imigracije bez presedana. Samo u periodu između aprila 2022. i aprila ove godine, u Irsku je pristiglo 141.000 imigranata, prema informacijama Centralnog zavoda za statistiku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare