18. Aprila 2023.

Iranski predsjednik prijeti da će uništiti Haifu i Tel Aviv

Primjedbe su iznesene na ceremoniji kojom se obilježava Dan nacionalne vojske Islamske Republike, događaj koji svake godine pada 18. aprila, a koji se ove godine poklapa s izraelskim Danom sjećanja na holokaust.

Režim u Teheranu rutinski prijeti Izraelu. U decembru prošle godine, iranska državna televizija “IRIB TV2” emitovala je video u kojem prijeti da će “sravniti s zemljom Tel Aviv” kao odgovor na izraelski napad na nuklearna postrojenja.

Govoreći na državnoj ceremoniji otvaranja Dana sjećanja na mučenike i heroje holokausta 2023. u Jad Vashemu u ponedjeljak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da prošle pobjede ne garantuju buduće, navodeći “nemilosrdnu bitku protiv onih koji nas žele ubiti.” Rekao je da Izrael ne smije dopustiti nuklearni Iran i da se mora boriti protiv njegovih terorističkih opunomoćenika.

Izraelska sigurnosna agencija otkrila je u ponedjeljak da su iranske snage Islamske revolucionarne garde Kvads i njihov libanski teroristički proksi Hezbolah pokušali regrutovati stanovnike Judeje i Samarije da počine terorističke napade.

Jusuf Mansur i Marsil Mansur uhapšeni su posljednjih mjeseci. Istragom je utvrđeno da je Hezbollah pokušao da ih regrutira kao dio terorističke operacije i njih dvojica su pristali krijumčariti oružje unutar Zelene linije i prodavati ga dok su pomagali kriminalnim elementima u Izraelu, prenosi “Jns”.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare