19. Aprila 2024.

Iran: Srebrenicu koriste protiv Srba, apsolutno osuđujemo pokušaj političke instrumentalizacije

Iran ne priznaje “Kosovo” jer poštuje principe, odnosi dveju zemalja su vrijedni i njegovani jer su zasnovani na principima, poručio je Nj.e. Rašid Hasan Pur Baei

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei, komentarišući pokušaj Zapada da progura u Ujedinjenim nacijama rezoluciji o genocidu u Srebrenici, istakao je da se Srebrenica koristi protiv Srba, da se činjenica da je počinjen zločin predstavlja na neispravan način, odnosno da je reč o pokušaju političke instrumentalizacije iste.

Ocenio je i da predlog rezolucije smišljeno nije pokrenut u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija iz straha da na njega (kao pri prvom pokušaju 2015) ne bude stavljen veto.

“Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda. Čak i Srbija priznaje da se tamo desio zločin. Predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog je apsolutno s političkim namerama i ciljevima. Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primenjivati na mnogim mestima. Apsolutno osuđujemo svaki pokušaj da se politički instrumentalizuje bilo kakav događaj”, rekao je ambasador Irana u intervjuu za “Informer”.

Dodao je da Zapad ovom rezolucijom misli da pomaže muslimanima dok istovremeno ne rešava problem u Pojasu Gaze, ocenivši da se radi o dvostrukim standardima, te o pritisku na Srbiju jer pokušava da zaštiti svoju nezavisnost.

“Zločin o kom oni pričaju se desio pre 29 godina, a povodom onog koji se sad dešava pred njihovima očima ništa ne preduzimaju. Pokušavaju da izvlače neke dosijee iz arhive od pre 29 godina. Kako to nazvati osim dvostrukih standarda? Možda je jedan od osnovnih razloga vršenje pritiska na Srbiju jer pokušava da zaštiti svoju nezavisnost i slobodu delovanja. Takav razlog apsolutno ne možete odbaciti i negirati. Oni nemaju dobre namere i nisu iskreni. Da jesu, rešili bi problem u Gazi, jer je tamo dosada više od 40.000 ubijeno. Zar se to ne zove genocid?”, upitao je Njegova ekselencija Rašid Hasan Pur Baei.

Ambasador je prokomentarisao i prijateljske odnose Irana i Srbije konstatacijom da su vredni i negovani jer su zasnovani na principima.

Ukoliko ne priznamo ‘Kosovo’, razlog je to što poštujemo principe. Za nas je veoma dragoceno i negujemo prijateljstvo jer je zasnovano na principima. Možda je najvažniji princip i razlog to što dve zemlje pokušavaju da imaju nezavisnost u odlučivanju u međunarodnoj areni. Zemlja koja pokušava da bude nezavisna, naravno, izložena je pritisku”, zaključio je iranski ambasador.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare