20. Januara 2023.

iPhone prati svaki vaš korak, a evo kako to možete da isključite

Svaki put kad tražite uputstva za prevoz ili preporuke za restorane i aktivnosti, većina vaših aplikacija i usluga verovatno na ovaj ili onaj način koristi podatke o vašoj lokaciji.

Ako imate iPhone, postoji način da vidite spisak najnovijih lokacija koje su zabeležene pomoću usluga lokacije na vašem telefonu. Ta opcija omogućuje Appleu i aplikacijama trećih strana prikupljanje podataka o vašoj lokaciji, a sve kako bi mogli da vam daju uputstva i predloge prilikom kasnije upotrebe.

Koristeći GPS i Bluetooth, kao i pristupne tačke Wi-Fi-ja i lokacije mobilnih odašiljača, Apple može da pronađe približnu lokaciju vašeg iPhonea.

Spisak vaših praćenih mesta ima naziv “Significant locations”. Usluga je u potpunosti šifrovana, što osigurava da Apple ne može da dođe do ovih podataka, nego se koriste isključivo između vas (vašeg uređaja) i aplikacije koja je beleži.

Significant locations možete uključiti ili isključiti u Settings sekciji aplikacije. Evo kako da pregledate i izbrišete spisak svojih značajnih lokacija:

  • otvorite meni Settings na svom iPhoneu dodirom ikone na početnom ekranu
  • odaberite Privacy
  • dodirnite Location Services
  • dođite do dna spiska aplikacija koje koriste usluge lokacije i odaberite System services
  • pritisnite opciju Significant Locations.

Nakon proveravanja autentičnosti lozinkom ili Face ID-jem, videćete spisak mesta koja ste nedavno posetili.

Neki korisnici iPhonea poslednjih godina žalili su se na probleme s učitavanjem ove funkcije i prikazom kompletne istorije lokacije, ali u većini slučajeva sve će biti u redu.

Dodirnite jedno od sačuvanih mesta kako biste videli kartu s lokacijama koje ste nedavno posetili.

Ako želite da izbrišete kompletnu svoju istoriju lokacije, vratite se na Spisak “Significant locations”, idite do dna spiska i pritisnite “Clear history”.

Da biste isključili Significant locations, pomerite klizač na vrhu spiska Significant locations, piše Business Insider.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare