16. Augusta 2023.

iPhone može da vam spasi život pomoću ove skrivene funkcije

Hiljade ljudi i dalje se bore s požarima na Havajima, ali neki su živi zahvaljujući pomoći koju su dobili putem funkcije na iPhoneu. Hitni SOS poziv, koji je dostupan na iPhoneu 14, automatski poziva lokalni broj za hitne slučajeve i deli podatke o vašoj lokaciji s hitnim službama.

Nakon što hitni poziv završi, iPhone šalje SMS kontaktima za hitne slučajeve, osim ako to ne otkažete. iPhone im šalje vašu trenutnu lokaciju, a nakon ulaska u način za hitni poziv, vaši kontakti za hitne slučajeve primaju novosti o vašoj promeni lokacije.

Možete i dodavati kontakte za hitne slučajeve. Na uređaju iPhone 14 možete čak pomoću hitnog poziva putem satelita da šaljete SMS-ove hitnim službama kada nisu dostupne mobilne i Wi-Fi mreže.

Iskustva ljudi: “SOS im je spasio život”

Na X-u, ranije poznatom kao Twitter, korisnik Majkl Miraflor podelio je priču o tome kako je funkcija korišćena da spasi ljude koje je poznavao i koji su bili na Havajima kada su izbili požari, sa snimkom ekrana na kojem se vidi šta se dogodilo nakon što je aktiviran SOS mod.

“Rođak devojke moga brata i njegova porodica bili su u svom vozilu u Mauiju kada su šumski požari iznenada izbili oko njih. Nije bilo signala, a Apple Emergency SOS bio je jedini način na koji su mogli da stupe u kontakt s nekim. Doslovno im je spasio život”, napisao je Miraflor.

My brother’s girlfriend’s cousin and his family were caught in their vehicle in Maui while the wildfires suddenly erupted around them.

No cell service, so Apple Emergency SOS was the only way they could get in contact with first responders. Literally saved their lives. pic.twitter.com/PpxNwTGOAf— Michael J. Miraflor (@michaelmiraflor) August 10, 2023

Dodao je da je grupa sigurno evakuisana u roku od 30 minuta zahvaljujući funkciji SOS za hitne slučajeve.

Kako se funkcija koristi na drugim uređajima?

Inače, za upućivanje poziva na iPhoneu 8 ili novijem uređaju pritisnite i držite taster sa strane i jedan od tastera za jačinu zvuka dok se ne pojavi klizač za hitne pozive. Povucite klizač za hitne pozive da biste uputili poziv hitnim službama.

Ako ne povučete klizač, nego i dalje držite pritisnut taster sa strane i taster za regulisanje glasnoće, pokreće se odbrojavanje i aktivira se alarm. Ako tastere otpustite kada odbrojavanje završi, iPhone će automatski pozvati hitne službe.

Za upućivanje poziva na iPhoneu 7 brzo pritisnite taster sa strane (ili gornji) pet puta. Pojaviće se klizač za hitne pozive. Povucite klizač za hitne pozive da biste uputili poziv hitnim službama.

Nakon što se poziv završi, iPhone kontaktima za hitne slučajeve šalje SMS s trenutnom lokacijom, osim ako to ne otkažete.

Ako je opcija Location Services isključena, privremeno će se uključiti. Ako se vaša lokacija promeni, kontakti će dobiti ažurirane podatke, a vi ćete dobiti obaveštenje nakon otprilike 10 minuta.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare