12. Aprila 2023.

iPhone bez tastera je tehnički neizvodiv – za sada

O predstojećim iPhone modelima kompanije Apple smo proteklih nedelja i meseci mogli da čujemo mnogo, a uklanjanje fizičkih tastera sa Pro modela je bila najznačajnija promena koja se očekivala ove godine. Naravno, pored prelaska na USB-C port. Više otkrivenih informacija i rendera je sugerisalo da bi iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max mogli da imaju takozvanu “solid-state” dugmad sa haptičkim povratnim informacijama. Međutim, prema poslednjim izveštajima to se neće desiti zbog “nerešenih tehničkih problema”.

“Solid-state” taster preko haptičkih povratnih informacija, simuliraju pritiskanje dugmadi, ali se zapravo ne pomeraju fizički. To je nešto poput “home” tastera koji su Apple telefoni imali davnih dana.

Poznati Apple analitičar Ming-Chi Kuo izveštava da su nerešeni tehnički problemi pre otpočinjanja serijske proizvodnje, primorali Apple da odustane od “solid-state” tastera na oba iPhone 15 Pro modela. Od ovih uređaja se sada očekuje da se drže fizičkog dizajna prisutnih tastera poput onih koje koriste aktuelni iPhone uređaji, prenosi GSMArena.

Još uvek postoji šansa da bi Apple mogao da promeni dizajn novih iPhone telefona

Kuo kaže da je iPhone 15 Pro trenutno u EVT fazi razvoja (Engineering Validation Testing). To je najranija faza razvoja proizvoda pre nego što počne serijska proizvodnja. Nakon ove faze sledi testiranje validacije dizajna, ili DVT, gde se testira potpuno dizajniran proizvod kako bi se osiguralo da sve komponente zajedno ispravno funkcionišu. Dakle, još uvek postoji šansa da bi Apple mogao da promeni dizajn novih iPhone telefona, pre nego što stignu u DVT fazu. Ipak, za sada deluje da će Apple pojednostaviti proizvodni proces držeći se fizičkih tastera.

Kuo nije jedini analitičar koji veruje da je Apple odbacio redizajnirane tastere. Analitičar Haitong Tech-a Džef Pu je potvrdio svoj izveštaj i rekao da iPhone 15 Pro najverovatnije neće imati “solid-state” dugmad.

Nije smak sveta

Analitičari sada očekuju da će se haptički tasteri pojaviti na iPhone 16 seriji. Moraćemo da sačekamo i vidimo šta će Apple na kraju odlučiti, ali to sigurno nije smak sveta. Fizički tasteri rade sasvim dobro na trenutnim iPhone uređajima. Možda bi redizajn zapravo pružio dodatne funkcionalnosti, ali sve dok sadašnji dizajn funkcioniše, potencijalni iPhone 15 kupci ne bi trebalo da brinu ni oko čega.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare