17. Aprila 2023.

Investitori su izabrali – AMD je bolja opcija od Intela

Poređenje vrednosti akcija u određenom sektoru privrede, a posebno akcija kompanija kao što su: AMD (NASDAQ:AMD) i i Intel (NASDAQ:INTC)u turbulentnoj tehnološkoj grani, može biti veoma veliki izazov. Nedavno se jedna od najvećih američkih banki za investicije i finansijske usluge, Bank of America pozabavila upravo ovom temom. Ono što su otkrili moglo bi vas prilično iznenaditi. Iako su akcije kompanija AMD i Intel delimično pale u pogledu vrednosti tokom prethodnog petka, AMD je bolja opcija za investiranje od kupovine Intel akcija. Za takvu tvrdnju iznose sledeće argumente.

Ulažete novac u akcije – AMD je bolja opcija

Prema rečima analitičara ove banke (Bank of America) jedno je sasvim jasno – AMD je favorit u odnosu na Intel kada su u pitanju investicioni fondovi ove banke. Glavni razlog je potez pripajanja kompanije Xlinix, što kompaniji AMD daje prednost ne samo na matičnom IT tržištu, već posebnu perspektivu otvara na tržištu automobila koje ima ogromnu vrednost.

Analitičari priznaju da postoje određeni problemi kao što su oštar pad prodaje na PC i serverskom (data center) tržištu, kao posledica smanjenja korporativne potrošnje i manjoj potrošnji od strane krajnjih korinsika. Međutim, predviđanja govore da će se iz trenutne krize tržišta, AMD lakše izvući i izaći ispred kompanije Intel zahvaljujući upravo Xlinix akviziciji. Pored toga tu su i neki obećavajući proizvodi, gde se pre svih pominje AMD Genoa, nova serija EPYC procesora za velike data centre koji će se bazirati na Zen 4 arhitekturi, prenosi tipranks.

Bez sumnje, AMD ima nekoliko veoma zanimljivih proizvoda u najavi. Nakon što su pre samo nekoliko dana predstavljene dve potpuno nove Radeon PRO linije grafičkih karti na polju proizvoda za profesionalne korisnike, sledi još nekoliko noviteta.

Ipak, ni Intel ne zaostaje sa najavama kada su u pitanju novi procesori i to naročito u svetlu novog ugovora o saradnji sa kompanijom ARM na izradi SoC čipova sledeće generacije. Međutim, šanse i izgledi kompanije AMD se u ovom trenutku bolje kotiraju jer su bolje raspoređene.

AMD bolje stoji na nekoliko različitih frontova, među kojima važnu ulogu ima njegova sve dominantnija pozicija na tržištu servera i velikih baza podataka. To je sada posebno istaknuto odlukom Intela od pre nekoliko dana, da se povuče sa tržišta serverskih računara i proda taj deo posla kompaniji MiTAC.

Izvor: benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare