22. Maja 2023.

Inspektori u Klinici za psihijatriju UKC nakon primjedbi roditelja djece iz “Ribnikara”

Ministarstvo u saopštenju navodi i da će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja na koji se primjedbe odnose.

Ministarstvo podsjeća i da je već  4. maja, neposredno nakon tragedije u školi “Vladislav Ribnikar”, u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim.

Prvom sastanaku su, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici UNICEF-a,  Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje. 

Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtjev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS. 

“Sve ove ustanove su na zahtjev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smjenama od 8.00 časova do 12.00 časova i od 12 časova do 16 časova.

Pored toga, na zahtjev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima”, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se i da su sve ove zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odjeljenjima otvorile  besplatne telefonske linije i obezbijedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno. 

Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno, navodi Ministarstvo i dodaje da je ove aktivnosti i dalju koordinaciju  od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Srbije.

Pojedini mediji su objavili da su roditelji uputili primjedbe i navode o doktorki Ranki Radulović, koja je kako tvrde, djecu dodatno traumirala seansama, puštanjem muzike i savjetima da prizivaju duhove svojim ubijenih drugarica i drugova, prenosi Nova.rs.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare