Gas može da bude rezultat nadimanja ili gutanja vazduha tokom jela, žvakanja, pijenja kroz slamku ili pušenja.
Neprerađeni ugljeni hidrati su čest uzrok gasova jer želudac i tanko crevo ne mogu da razgrade ovu hranu.
Umesto toga, ovi ugljeni hidrati se kreću u debelo crevo, gde bakterije počinju da ih razgrađuju, oslobađajući gas.
Kako sprečiti gas
Određena hrana sadrži šećere, skrob i vlakna koja telo ne može u potpunosti da svari.
Kada ova hrana stigne do debelog creva, bakterije počinju da ih razgrađuju, stvarajući gas. Hrana koja izaziva nadimanje sadrži velike količine određenih polisaharida, posebno oligosaharida, kao što je inulin. Inulin pripada kategoriji dijetetskih vlakana poznatih kao fruktani.
Namirnice koje mogu pogoršati nadimanje uključuju:
– Povrće kao što su kupus, luk i kelj
– Žitarice kao što su pšenica ili zob
– Mahunarke, uključujući pasulj i boranija
– Mlečni proizvodi
– Kvasac u pekarskim proizvodima, kao što su peciva i hleb
1. Netolerancija na laktozu
Kada ljudi konzumiraju hranu koja sadrži laktozu, kao što je mleko, a nemaju enzime da je razgrade, bakterije se hrane laktozom. Kod osoba sa netolerancijom na laktozu, ovi proizvodi izazivaju velike količine gasova.
2. Celijakija
Intolerancija na protein gluten znači da ljudi sa celijakijom doživljavaju prekomerno nadimanje kada konzumiraju ječam, pšenicu i raž.
3. Veštački zaslađivači
Sorbitol i manitol su uobičajeni u slatkišima, žvakaćim gumama i slatkoj hrani bez šećera. Neki ljudi razviju dijareju, gasove ili oboje kada konzumiraju ovu hranu.
4. Vlakna
Prebrzo dodavanje vlakana u ishranu može izazvati nadimanje, posebno ako se uzimaju velike količine psilijuma.
5. Gazirana pića
Gazirana pića i pivo mogu izazvati nakupljanje gasova u crevnom traktu.
6. Problemi sa crevima
Neka hronična stanja mogu izazvati nadimanje, na primer, Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis ili divertikulitis.
7. Problemi sa žučnom kesom
Kamen u žuči i holecistitis mogu izazvati dodatni gas.
8. Zatvor
Stolica može otežati izbacivanje viška gasova, što dovodi do daljeg nakupljanja i nelagodnosti.
9. Gastroenteritis i druge crevne infekcije
Virusna, bakterijska ili parazitska infekcija digestivnog sistema, ili trovanje hranom, može izazvati nakupljanje gasova.
10. Antibiotici i laksativi
Antibiotici mogu poremetiti normalnu crevnu floru ili bakterijsku floru u crevima, što dovodi do nadimanja. Pored toga, redovna i prekomerna upotreba laksativa može povećati rizik od razvoja nadimanja i povećanog gasa.
Foto: depositphotos/CITAlliance
Izovr: B92