U svijetu gastronomije, malo toga može nadmašiti zadovoljstvo preukusne i savršeno pečene pizze, a kada je riječ o neapolitanskoj verziji, priča postaje još bogatija, dublja i ukusnija.
Neapolitana pizza ne samo da hrani tijelo, već hrani i dušu, oživljavajući tradiciju koja seže duboko u prošlost Napulja, donoseći nam spoj jednostavnosti, kvalitete i strasti za kojom čeznemo u svakom zalogaju.
Sastojci za tijesto:
- 4 šolje (500 g) najfinije mljevenog bijelog brašna
- 1 1/2 šolje (350 ml) vode (temperatura oko 20°C)
- 2 kašičice (10 g) soli
- 1/2 kašičice (2g) svježeg kvasca
Sastojci za nadjev:
- Konzervirani paradajz u komadićima
- Svježi sir mozzarella, narezan ili natrgan na male komadiće
- Listovi svježeg bosiljka
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Morska so
Priprema:
Svježi kvasac otopi u vodi. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješaj brašno i so. Postepeno dodaj vodu i smjesu kvasca u brašno uz miješanje. To možeš učiniti rukama ili samostalnim mikserom opremljenim kukom za tijesto. Mijesi tijesto na lagano pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta. Stavi tijesto u zdjelu i pokrij ga vlažnom krpom. Pusti da se diže oko 2 sata ili dok se ne udvostruči. Napomena: Upotreba vode prave temperature je ključna. Prevruće može ubiti kvasac, prehladno može usporiti aktivnost kvasca.
Priprema tijesta za pečenje
Nakon prvog dizanja tijesto udubiti i podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikuj u kuglu i ostavi da se diže još sat vremena na pobrašnjenoj podlozi poklopljeno.
Pripremi nadjev
Rukom zgnječi paradajz komade ili ih lagano izmiksaj ručnom miješalicom. Začini s malo morske soli. Mozarellu nareži ili natrgaj na male komadiće.
Unaprijed zagrij pećnicu na 230-260°C, najmanje jedan sat. Uzmi jednu lopticu tijesta i poravnaj je na pobrašnjenoj površini. Rukama razvuci tijesto u okrugli oblik, promjera oko 23-30 cm.
Nemoj koristiti valjak za tijesto jer će ispuhati tijesto. Kašikom nanesi tanki sloj umaka od paradajza na podlogu. Dodaj nekoliko komadića mozzarelle i nekoliko listića bosiljka. Prelij sa malo maslinovog ulja.
Ispeci pizzu
Peci oko 5-7 minuta, ili dok se korica ne napuhne, postane zlatna, a sir postane mjehurić i lagano zapečen. Na pola pečenja okreni pizzu ako jedna strana porumeni brže od druge.
Posluži
Izvadi pizzu iz pećnice, po želji je ukrasi svježim bosiljkom i pokapaj s još maslinovog ulja. Posluži odmah i ne zaboravi da uživaš!
Ultra.ba