Čokoladni namazi omiljeni su na tostovima ili palačinkama mnogih od nas. Zašto ne probati napraviti svoju verziju Nutelle kod kuće? Ovaj recept je jednostavan, treba ti samo nekoliko sastojaka, a pruža bogat, kremast ukus koji oduševljava.
Sastojci:
- 500 g lješnjaka
- 6 kašika kakao praha
- 50-60 g prah šećera (ili po ukusu manje)
- 1-2 kašičice maslinovog ili kokosovog ulja
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrij rernu na 175°C i obloži pleh papirom za pečenje. Rasporedi lješnjake u jednom sloju i prži ih 10-15 minuta dok ne postanu zlatni. Pazi da ih ne prepečeš. Ostavi lješnjake da se ohlade nekoliko minuta, a zatim ih stavi u čistu kuhinjsku krpu i trljaj da ukloniš što više korice sa lješnjaka.
Stavi očišćene lješnjake u procesor hrane i blendaj dok ne dobiješ glatku pastu. Ako je potrebno nekoliko puta zaustavi blender i sastruži smjesu sa strane. Ovaj proces traje oko 5 minuta.
Kada dobiješ glatku pastu, dodaj kakao prah, prah šećer, maslinovo ili kokosovo ulje i prstohvat soli. Blendaj dok se svi sastojci ne sjedine i ne dobiješ kremastu teksturu.
Probaj krem i po potrebi dodaj još prah šećera ili kakao praha prema svom ukusu.
Prebaci krem u hermetički zatvorenu teglu ili posudu i čuvaj ga na hladnom mjestu.