4. Novembra 2024.

Imamo jednostavan recept za piroške sa krompirom

Piroške su omiljeni specijalitet koji se može pripremati na mnogo načina, a piroške sa krompirom su svakako među najukusnijim. Ovaj recept je savršen za sve prilike, od nedjeljnih ručkova do porodičnih okupljanja. Piroške sa krompirom su ukusne i zasitne.

U nastavku ti donosimo jednostavan recept koji će te inspirisati da zaroniš u svijet piroški.

Sastojci

Za tijesto:

  • 600 g brašna
  • 350 ml toplog mlijeka
  • 5 g soli
  • 50 g šećera
  • 40 g mekanog putera
  • 5 g kvasca

Za punjenje:

  • 1 kg krompira (oljuštenog i dobro kuhanog)
  • Kopar po ukusu
  • 1 glavica crnog luka (po želji, prethodno pržena)
  • So po ukusu
  • Sir (bilo koji)
  • 40 g putera
  • Omiljeni začini

Za premazivanje:

  • 1 žumance + 1 kašika mlijeka

Priprema

Prvi korak u pravljenju piroški je priprema tijesta. U veliku posudu prosij brašno, dodaj so, kvasac i šećer, a zatim sve dobro izmešaj. Nakon toga, dodaj toplo mlijeko i mekani puter, a sve zajedno promiješaj viljuškom. Kada se sastojci sjedine, mijesi rukama dok ne dobiješ ljepljivo tijesto. Pokrij ga i ostavi da odstoji na toplom mjestu oko 40 minuta. Ako želiš brži proces, možeš ga staviti u zagrijanu rernu na 40 stepeni, prekrivajući peškirom. Kada se tijesto poveća tri puta, oblikuj ga u kobasicu i isjecite na jednake dijelove.

Dok tijesto raste, vrijeme je da pripremiš punjenje. Oljušteni i kuhani krompir izgnječi u glatku smjesu, dodajte kopar, prženi crni luk, so, sir, puter i omiljene začine po želji. Izmiksaj sve sastojke dok ne dobiješ kremastu smjesu.

Sada je vrijeme da formiraš piroške! Uzmi dio tijesta, razvaljaj ga u krug, stavi punjenje u sredinu, spoji rubove i oblikuj pirošku. Prebacite piroške na papir za pečenje, pokrij ih krpom i ostavi još 15 minuta da narastu.

Zagrij rernu na 170 stepeni. Umuti žumance sa mlijekom i premaži piroške prije pečenja. Peci ih 15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su piroške gotove, ne zaboravi uživati u svakom zalogaju!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare