Piroške su omiljeni specijalitet koji se može pripremati na mnogo načina, a piroške sa krompirom su svakako među najukusnijim. Ovaj recept je savršen za sve prilike, od nedjeljnih ručkova do porodičnih okupljanja. Piroške sa krompirom su ukusne i zasitne.
U nastavku ti donosimo jednostavan recept koji će te inspirisati da zaroniš u svijet piroški.
Sastojci
Za tijesto:
- 600 g brašna
- 350 ml toplog mlijeka
- 5 g soli
- 50 g šećera
- 40 g mekanog putera
- 5 g kvasca
Za punjenje:
- 1 kg krompira (oljuštenog i dobro kuhanog)
- Kopar po ukusu
- 1 glavica crnog luka (po želji, prethodno pržena)
- So po ukusu
- Sir (bilo koji)
- 40 g putera
- Omiljeni začini
Za premazivanje:
- 1 žumance + 1 kašika mlijeka
Priprema
Prvi korak u pravljenju piroški je priprema tijesta. U veliku posudu prosij brašno, dodaj so, kvasac i šećer, a zatim sve dobro izmešaj. Nakon toga, dodaj toplo mlijeko i mekani puter, a sve zajedno promiješaj viljuškom. Kada se sastojci sjedine, mijesi rukama dok ne dobiješ ljepljivo tijesto. Pokrij ga i ostavi da odstoji na toplom mjestu oko 40 minuta. Ako želiš brži proces, možeš ga staviti u zagrijanu rernu na 40 stepeni, prekrivajući peškirom. Kada se tijesto poveća tri puta, oblikuj ga u kobasicu i isjecite na jednake dijelove.
Dok tijesto raste, vrijeme je da pripremiš punjenje. Oljušteni i kuhani krompir izgnječi u glatku smjesu, dodajte kopar, prženi crni luk, so, sir, puter i omiljene začine po želji. Izmiksaj sve sastojke dok ne dobiješ kremastu smjesu.
Sada je vrijeme da formiraš piroške! Uzmi dio tijesta, razvaljaj ga u krug, stavi punjenje u sredinu, spoji rubove i oblikuj pirošku. Prebacite piroške na papir za pečenje, pokrij ih krpom i ostavi još 15 minuta da narastu.
Zagrij rernu na 170 stepeni. Umuti žumance sa mlijekom i premaži piroške prije pečenja. Peci ih 15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada su piroške gotove, ne zaboravi uživati u svakom zalogaju!
Ultra.ba