17. Juna 2024.

Imamo 3 recepta za lagane pasta salate za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana

Kako temperature rastu, naši obroci trebaju biti brzi za pripremu i idealni za uživanje na otvorenom, bilo da je to piknik u parku, ručak na plaži ili večera u dvorištu.

Pasta salate su savršen izbor za ove vruće dane, nudeći kombinaciju hranjivih sastojaka, svježeg povrća i ukusnih dodataka, koji zadovoljavaju sve gurmanske želje.

Predstavljamo ti 3 neodoljiva recepta za pasta salate koje su idealne za ljetno osvježenje. Svaki od ovih recepata je jednostavan za pripremu, pun svježih okusa i savršen za dijeljenje s porodicom i prijateljima. Bilo da voliš mediteranske okuse, kremastu kombinaciju piletine i avokada, ili bogate note tunjevine i artičoka, ove salate će sigurno postati tvoj omiljeni ljetni obrok.

Pridruži nam se u istraživanju ovih recepata i uživaj u laganim, osvježavajućim i ukusnim pasta salatama, koje će te rashladiti i napuniti energijom za sve ljetne avanture!

Mediteranska pasta salata

Sastojci:

  • 250 g tjestenine (fusilli, penne ili farfalle)
  • 200 g cherry paradajza, prepolovljen
  • 100 g feta sira, izrezanog na kockice
  • 1 krastavac, narezan na tanke ploške
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 50 g crnih maslina, narezanih na kolutiće
  • 1 mali crveni luk, tanko narezan
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber po ukusu
  • Svježi bosiljak ili origano za ukras

Priprema:

Skuhaj tjesteninu. Isperi hladnom vodom i ocijedi. U velikoj zdjeli pomiješaj tjesteninu, cherry paradajz, feta sir, krastavac, papriku, masline i crveni luk.

Prelij maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodaj so i biber po ukusu. Lagano promiješaj sve sastojke i ukrasi svježim bosiljkom ili origanom.

Posluži hladno.

mediteranska pasta salata
feelgoodfoodie.net

Pasta salata s piletinom i avokadom

Sastojci:

  • 250 g tjestenine (penne ili rotini)
  • 200 g kuhanih pilećih prsa, narezanih na trakice
  • 1 avokado, narezan
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 50 g kukuruza iz konzerve, ocijeđenog
  • 2 kašike jogurta
  • 2 kašike majoneze
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber po ukusu
  • Svježi korijander za ukras

Priprema:

Skuhaj tjesteninu. Isperi hladnom vodom i ocijedi. U velikoj zdjeli pomiješaj tjesteninu, piletinu, avokado, crvenu papriku i kukuruz.

U manjoj zdjelici pomiješaj jogurt, majonezu i limunov sok. Dodaj so i biber po ukusu.

Prelij umak preko salate i lagano promiješaj. Ukrasi svježim korijanderom.

Pasta salata s tunjevinom i artičokama

Sastojci:

  • 250 g tjestenine (fusilli ili penne)
  • 1 konzerva tunjevine u maslinovom ulju, ocijeđena
  • 100 g cherry paradajza, prepolovljen
  • 1 konzerva srca artičoka, ocijeđena i narezana na komade
  • 1 crveni luk, tanko narezan
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Svježi peršun, nasjeckan
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Skuhaj tjesteninu. Isperi hladnom vodom i ocijedi. U velikoj zdjeli pomiješaj tjesteninu, tunjevinu, cherry paradajz, artičoke i crveni luk.

Prelij maslinovim uljem i limunovim sokom, te dodaj naribanu koricu limuna. Dodaj so i biber po ukusu i komadiće feta sira.

Lagano promiješaj sve sastojke i pospi svježim peršunom. Posluži hladno.

pasta salata sa tunjevinom i artičokama
twoofakindcooks.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare