Kada sledeći put poručite piće sa ledom u nekom kafiću, razmislite da li je to dobra ideja. Kako pokazuju nova istraživanja, led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u proseku ih ima više nego u wc šolji, što je posledica retkog čišćenja ledomata.
Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja pretnju za zdravlje.
Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 posto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.
Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete primietiti da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unapred isečena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi što je idealno okruženje za bakterije.
Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu preživeti i razmnožavati se u alkoholnim pićima.