4. Oktobra 2023.

Ima li mjesta za strah? Svaki treći krpelj u Beogradu zaražen lajmskom bolešću

Broj krpelja je u velikom porastu ponovo, a svaki treći je zaražen lajmskom bolešću, pa ih ekipe Gradske čistoće ponovo zaprašuju

Ujed krpelja je bezbolan zbog postojanja anestetika koji on ima u sebi, međutim, jako je važno otkriti na vreme, naročito ako je krpelj zaražen lajmskom bolešću. Iako krpelji deluju bezopasno, njihov ujed može biti itekako opasan.

Trenutno je povećan broj krpelja na određenim lokacijama u gradu, a zabrinjava podatak da je čak svaki treći zaražen lajmskom bolešću, pa se sada radi na zaprašivanju.

Na kojim lokacijama ih ima najviše, da li ima razloga za brigu i da li je ovakva pojava krpelja karakteristična za oktobar, saznali smo u emisiji “Jutro”.

“Krpelji u Beogradu imaju pik i u proleće i krajem septembra, u Beogradu ih najviše ima na Adi Ciganliji, Avali, Košutnjaku, ali očekujemo u narednom periodu da se poveća brojnost. Stanovništvo treba da koristi repelente kada boravi u prirodi, a mi ćemo u narednih deset dana imati veliku akciju suzbijanja. Takođe, obavezno je pregledanje nakon boravka u prirodi i odlazak kod lekara ukoliko imamo krpelja”, istakla je Ivana Đurić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare