19. Jula 2023.

Identifikovan američki vojnik uhapšen u Severnoj Koreji; SAD: Namjerno je prešao liniju razgraničenja

Američki vojnik Travis King prešao je liniju razgraničenja između Južne i Severne Koreje, nakon čega je uhapšen. to je prvi put nakon nekoliko decenija da je vojnik SAD u severnokorejskom pritvoru. Američki mediji ocenjuju da bi to moglo da izazove pravu diplomatsku glavobolju za Sjedinjene Države dok one, zajedno sa saveznicom Južnom Korejom, pokušavaju da izvrše pritisak na Pjongjang, dok ta izolovana nacija lansira balističke rakete.

Američki vojni zvaničnici kažu da je Travis King “namerno i neovlašćeno” prešao u Severnu Koreju dok je obilazio demilitarizovanu zonu koja razdvaja sever i jug poluostrva od završetka Korejskog rata 1953. godine.

“Verujemo da je on trenutno u pritvoru (Demokratske Narodne Republike Koreje) i radimo sa našim kolegama (Korejske narodne armije) na rešavanju ovog incidenta“, naveo je portparol američkih snaga u Koreji pukovnik Isak Tejlor u saopštenju.

Komanda Ujedinjenih nacija, koja nadgleda operacije u demilitarizovanoj zoni, saopštila je da radi sa “kolegama iz (Severno) Korejske narodne armije na rešavanju ovog incidenta”.

Jedan od turista koji je sa Kingom bio u obilasku demilitarizovane zone rekao je da su posetili zgradu u selu Panmundžon kada je Travis “glasno izgovorio ‘ha ha ha’ i samo utrčao između nekih zgrada”.

“U početku sam mislio da je to loša šala, ali kada se nije vratio, shvatio sam da nije. Svi su onda reagovali i nastao je haos”, rekli su očevici.

Američki zvaničnici nisu naveli koliko dugo je King bio u Južnoj Koreji, ali se u jednom trenutku suočio sa disciplinskom kaznom zbog napada i proveo je 50 dana u pritvoru.

Nije poznato da li je King to vreme proveo u pritvoru Južne Koreje ili u američkom vojnom pritvoru, ali prema rečima američkih zvaničnika, u nekom trenutku nakon puštanja na slobodu je otpraćen na aerodrom na let nazad za Sjedinjene Države.

Na aerodromu, Kingova pratnja nije mogla da prođe sa njim bezbednosni kontrolni punkt, a u nekom trenutku nakon toga je napustio aerodrom i kasnije krenuo u obilazak Zajedničke bezbednosne zone.

Veruje se da je King prvi američki vojnik koji je prešao u Severnu Koreju od 1982. godine.

Kakve bi informacije King mogao da oda Pjongjangu

King je sada u rukama režima koji Sjedinjene Države smatraju velikim neprijateljem, a neizvesno je kakve bi vojnoobaveštajne podatke on mogao da pruži Pjongjangu. On najverovatnije nije imao pristup informacijama najvišeg nivoa, ali samim tim što je pripadnik američke vojske, mogao bi da govori o rasporedu baza, kao i o tome koje jedinice se gde nalaze i koliko vojnika gde ima.

Nekoliko američkih vojnika prešlo je na stranu Severne Koreje u decenijama nakon završetka Korejskog rata, ali to se nije skoro desilo. Ipak, bilo je nedavnih slučajeva kada su američki državljani ostajali zarobljeni u Severnoj Koreji ili su bili u pritvoru, ponekad i na duže vremenske periode, dok su američki zvaničnici pokušavali da obezbede njihovo oslobađanje.

Trenutno nije jasno kakve su bile Kingove namere.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare