Donosimo recept za jednostavnu večeru, pečeni krompir punjen mesom.
Sastojci:
8 većih krompira,
500 g mljevenog mesa,
Bijlei luk, 2
glavice luka,
3 dl pasiranog paradajza,
1 dl crnog vina,
8 kašikica kiselog vrhnja,
1 dl maslinova ulja,
so,
biber
i drugi začini
Postupak:
Krompire operite, osušite i koru premažite maslinovim uljem te utrljajte u nju sol. Stavite ih u lim i prekrijte folijom te pecite u pećnici na 200 stepeni oko sa i po. Za to vrijeme nasjeckajte luk, popržite na maslinovu ulju pa dodajte meso i bijeli luk.
Kad meso posmeđi, dodajte vino, a nakon 15 minuta i pasirani paradajz. Promiješajte i poklopite te pustite da se kuha 45 minuta, povremeno miješajući.
Posolite i pobiberite te dodajte mediteranskih začina. Kad je krompir gotov, tanko mu odrežite ‘poklopac’ po dužini i izdubite sredinu. Izdubljenu sredinu protisnite gnječilicom. Dodajte so i biber. Ubacite i meso te promiješajte. Napunite krompire i zapecite ih 10-15 minuta na 180 stepeni.
Azra.ba