Lagano, a ukusno jelo…
Sastojci:
- 1 patlidžan
- 250 g mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča
- 200 g paradajz soka
- 1 šargarepa
- 1 velika glavica luka
- 2,3 čena belog luka
- so, količina po ukusu
- biber, količina po ukusu
- kumin, količina po ukusu
- nana, količina po ukusu
- peršun, količina po ukusu
Priprema:
- Operite i prepolovite patlidžan. Isecite pažljivo unutrašnjost patlidžana na kocke, tako da se dobiju čamci. Posolite i ostavite da se ocedi oko 30 minuta.
- Za to vreme isecite luk na krupno, a beli luk – na sitno. Operite pirinač pod tekućom vodom.
- U dubokom tiganju propržite luk, beli luk, šargarepu na kocke, mleveno meso, pirinač i kocke iz unutrašnjosti patlidžana. Začinite začinima (so, biber, kumin i nana) i dodajte paradajz sok.
- U podmazanu posudu za pečenje, stavite takozvane čamce (patldižane) i napunite nadevom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeno dok ne bude gotovo (oko 60 minuta).
- Servirajte sa strukom svežeg peršuna. Po želji možete, pre nego što izvadite jelo, da ga pospete narendanim kačkavaljem i zapecite još 10 minuta.