27. Juna 2024.

Idealne krofne

Sastojci:

500 g brašna

7 g suvog kvasca (1 kesica)

250 ml mlakog mlijeka

75 g šećera

75 g putera, sobne temperature

2 jajeta

prstohvat soli

limunova korica (opciono)

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U mlakom mlijeku rastopite suvi kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne napravi pjena.

U velikoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte puter (sobne temperature), so i limunovu koru (ako koristite).

Postepeno dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Nakon što tijesto naraste, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i izrežite krugove (prečnika oko 7-8 cm) čašom ili kalupom za krofne.

Ostavite krugove tijesta da odmore još 15-20 minuta na papiru za pečenje. U šerpu sipajte ulje tako da bude duboko oko 5 cm. Zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170-180°C).

Pažljivo spustite krofne u vruće ulje (ne pretrpavajte šerpu) i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe boje (po nekoliko minuta sa svake strane).

Vadite ih rešetkom ili rupičastom kašikom i ostavite da se ocijede na papirnom ubrusu. Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople, prenosi Zadovoljna.rs.

(Grand.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare