Sastojci:
500 g brašna
7 g suvog kvasca (1 kesica)
250 ml mlakog mlijeka
75 g šećera
75 g putera, sobne temperature
2 jajeta
prstohvat soli
limunova korica (opciono)
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlakom mlijeku rastopite suvi kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne napravi pjena.
U velikoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte puter (sobne temperature), so i limunovu koru (ako koristite).
Postepeno dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Nakon što tijesto naraste, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i izrežite krugove (prečnika oko 7-8 cm) čašom ili kalupom za krofne.
Ostavite krugove tijesta da odmore još 15-20 minuta na papiru za pečenje. U šerpu sipajte ulje tako da bude duboko oko 5 cm. Zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170-180°C).
Pažljivo spustite krofne u vruće ulje (ne pretrpavajte šerpu) i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe boje (po nekoliko minuta sa svake strane).
Vadite ih rešetkom ili rupičastom kašikom i ostavite da se ocijede na papirnom ubrusu. Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople, prenosi Zadovoljna.rs.
(Grand.rs)