Čisti jetru, reguliše krvni pritisak, jača zdravlje želuca
Ovaj čaj se preporučuje kod nadutosti, žgaravice i drugih probavnih smetnji
Jarko žuto-narandžasti začin iz porodice đumbira najčešće se koristi u kuhinji u obliku praha. Kurkumu dodajemo u veliki broj jela, uključujući ona sa pirinčem, povrćem, supe i variva, te smoothie. Retko pravimo čaj sa ovim začinom, a trebalo bi.
Glavna aktivna tvar kurkume je polifenol kurkumin, koji ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Takođe pokazuje antivirusna i antitumorska svojstva. Nedavna istraživanja sugeriraju da antioksidativni učinak kurkumina također može poboljšati zdravlje jetre jer ima učinak detoksikacije u tijelu. Naime, može se reći da djeluje kao prirodni čistač jetre od toksina, čime se smanjuje rizik od razvoja bolesti tog važnog organa. Takođe, veliki broj studija je pokazao da kurkuma ima izuzetne rezultate u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u organizmu, kao i visokog krvnog pritiska.
Protiv nadutosti
Kurkuma takođe sadrži turmeron, koji pokazuje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Takođe stimuliše djelovanje enzima tankog crijeva koji razgrađuju ugljikohidrate i masti. Takođe stimuliše aktivnost enzima pankreasa koji učestvuju u metabolizmu hranljivih materija. Poboljšava lučenje žuči, a time i metabolizam masti. Djeluje protiv raka želuca, prostate i debelog crijeva te jača zdravlje želuca i tankog crijeva. Upravo zbog ovih poželjnih svojstava čaj od kurkume preporučuje se kod nadimanja, žgaravice i drugih probavnih smetnji.
Priprema čaja
- Kašičicu kurkume preliti sa 150 ml kipuće vode
- Pokrijte i ostavite 15 minuta
- Procijedite i po želji dodajte med i limun
- Pijte po jednu šolju dva puta dnevno
- Napravite pauzu nakon dve nedelje
Ako uzimate bilo koji lijek, posavjetujte se sa svojim ljekarom.
Jutarnji.hr