25. Maja 2024.

I Francuska obučavala ukrajinske neonaciste: Tetovaže SS simbola na licu

Fotografija koja prikazuje Ukrajinca pored zastave sa svastikom ne ostavlja prostor za bilo kakve nejasnoće

Ukrajinski vojnici, od kojih su neki upadljivo pokazivali nacističke simbole, bili su uključeni u program obuke u Francuskoj krajem 2023. godine, otkrio je francuski istraživački sajt “Medijapart”.

Otkriće, koje će uticati na francusko-ukrajinsku vojnu saradnju, otvorilo je ključno pitanje o prirodi provera i nadzora u takvim programima, odnosno nedostatke u bezbednosnoj i vojnoj politici Francuske, kao i zabrinutost u vezi sa implikacijama ove saradnje na nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Kako prenosi “Medijapart”, obuku pod nadzorom francuske vojske u Kampu Kurtin u regionu Limuzen pohađali su pripadnici “3. jurišne brigade, jedinice ukrajinske vojske koja je naslednica puka Azov, radikalnog nacionalističkog pokreta s neonacističkim komponentama”.

Dodaje se da nije moglo biti zablude s ovim u vezi jer je jedan od vojnika imao istetoviran SS simbol na slepoočnici.

“Fotografija koja prikazuje Denisa (ime izmenio ‘Medijapart’) pored zastave sa svastikom ne ostavlja prostor za bilo kakve nejasnoće”, konstatuje sajt, te ističe da je vrlo zabrinjavajuće što francuska vojska sarađuje s osobama koje gaje neonacistička ubeđenja.

Uprkos pozivima na transparentnost, Ministarstvo oružanih snaga je o ovom pitanju ćutalo, odbijajući da komentariše organizaciju i nadzor ukrajinskih vojnika poslatih u Francusku i Evropu, navodi ovaj istraživački sajt.

Takođe, prema rečima novinara koji je vodio istragu, pored spornih ukrajinskih vojnika, jedan francuski državljanin, poznat kao Kafar Mizantrop (bubašvaba mizantrop) na društvenim mrežama, učestvovao je u ovoj obuci pre nego što je trebalo da se vrati u Ukrajinu da se bori.

Inače, jedan od ciljeva ruske Specijalne vojne operacije je denacifikacija Ukrajine, a Vrhovni sud RF proglasio je bataljon Azov za terorističku organizaciju 2. avgusta 2022. godine.

Pre “francuskog otkrića” nemački Bundestag je deportovao sedam vojnika koji su nosili nacističke simbole dok su se nalazili na obuci u ovoj evropskoj zemlji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare