26. Aprila 2023.

Hyundai će od 2025. praviti motore sa unutrašnjim sagorijevanjem – na vodonik

Hyundai Doosan Infracore (HDI) je postavio jasan cilj – masovnu proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE) koji će koristiti vodonik kao gorivo, a sve to od 2025. godine.

Ove godine Korejci će predstaviti svoj prototip motora sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE) koji radi na vodonik. Puno testiranje će se održati 2024. godine, a masovna proizvodnja u punom obimu uslediće samo godinu dana nakon toga.

Hyundai je završio dizajn 11-litarskog motora, koji ima izlaznu snagu od 300 kW i obrtni moment od 1700 Nm pri 2000 o/min, koji ispunjava sve nove propise standarda Euro 7.

Jedno punjenje od 10 minuta omogućava autonomiju u vožnji do 500 km, a iz HDI -ja kažu da su ovi motori 25-30% ekonomičniji od motora sa vodoničnim gorivnim ćelijama ili baterijskih EV, kada se uzme u obzir cena vozila i troškovi održavanja.

HDI planira da iskoristi svoju postojeću tehnologiju motora i postrojenja kako bi smanjio troškove i ubrzao komercijalizaciju, tako da će novi motori na vodonik biti instalirani u fazi testiranja na komercijalna vozila kao što su kamioni i veliki autobusi i građevinska oprema do 2024. godine, dok je masovna proizvodnja u punom obimu planirana za 2025. godinu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare