3. Marta 2024.

Huti saopštili da će nastaviti da gađaju britanske bordove u Adenskom zalivu

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi

Jemenski Huti saopštili su danas da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu nakon potonuća broda “Rubimar” u vlasništvu Velike Britanije.

Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova, a za sve posledice ili drugu štetu biće odgovorna Britanija“, naveo je zamenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode Huti Husein el Ezi na platformi Iks.

On je istakao da je Velika Britanija “odmetnička država koja napada Jemen i sarađuje sa Amerikom u sponzorisanju zločina nad civilima u Gazi”, preneo je Rojters.

Američka vojska potvrdila je juče da je brod u vlasništvu Velike Britanije potonuo nakon što ga je 18. februara pogodila protivbrodska balistička raketa koju su ispalili Huti.

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalni brodski transport i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi agencija.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare