Humza Jusaf izabran za predsjednika vladajuće stranke u Škotskoj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Humza Jusaf izabran za predsjednika vladajuće stranke u Škotskoj

Rij
eč je o još jednom pripadniku nacionalne manjine na visokoj političkoj funkciji u Ujedinjenom Kraljevstvu

Nakon što je Nikola Stardžon podnela ostavku na mesto škotske premijerke i predsednice Škotske nacionalne partije (SNP), za novog lidera vladajuće stranke izabran je Humza Jusaf.

On je tako postao prvi predsednik SNP-a koji je pripadnik nacionalne manjine. Jusaf je iz Glazgova, ali otac mu je rođen u Pakistanu, a majka u Keniji.

“Narodu Škotske je sada više nego ikada ranije potrebna nezavisnost i mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost za Škotsku”, rekao je Jusaf u pobedničkom govoru, preneo je Rojters.

Predsednik SNP-a će sutra gotovo sigurno biti izabran za novog premijera Škotske u nacionalnom parlamentu, piše “Gardijan”.

On je trenutno ministar zdravlja i bio je ubedljivo najiskusniji kandidat za novog lidera stranke, dodaje list.

U pobedničkom govoru obećao je da će nastaviti sa socijalno inkluzivnom i politikom levog centra njegove prethodnice. Međutim, za razliku od Stardžonove odustao je od ideje da naredni generalni izbori budu “de fakto referendum” o nezavisnosti Škotske.

Nakon što je 2016. za gradonačelnika Londona izabran Sadik Kan (poreklom Pakistanac), a 2022. za premijera Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak (poreklom Indijac), od sada će i premijer Škotske biti pripadnik nacionalne manjine, što je donedavno bilo nezamislivo u Velikoj Britaniji.

RT.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar