3. Oktobra 2023.

Huawei izgleda razvija sopstvene CMOS senzore slike i nastavlja da prkosi američkim sankcijama

Poslije raskola izazvanog američkim sankcijama sa svojim nekadašnjim dobavljačem, kompanijom Sony, Huawei izgleda razvija sopstvene CMOS senzore slike

Kineski tehnološki gigant Huawei izgleda razvija sopstvene CMOS senzore slike, što je potez izazvan američkim sankcijama koje su ograničile saradnju i isporuke između ove i kompanije Sony. Prema insajderu sa društvene mreže Weibo, Huawei će raditi na kompletnom procesu razvoja od vafera do čipa, uključujući nekoliko inovativnih izmena u koje spada smanjivanje veličine spoljašnjeg sloja senzora.

Inovacije koje će kompanija implementirati, trebalo bi da omoguće kompatibilnost sa tehnologijom pozadinskog osvetljenja (BSI).

CMOS senzor, akronim engleskih reči „Complementary metal oxide semiconductor“ u stvari predstavlja poluprovodnik odnosno čip koji pretvara fotone u elektrone radi digitalne obrade.

Ovi senzori koriste se za kreiranje slika u digitalnim kamerama i digitalnim CCTV uređajima, a mogu se naći i u astronomskim teleskopima, skenerima i čitačima bar kodova. Tehnologija na kojoj rade se koristi i u mašinskom vidu za robote, u OCR tehnologiji, odnosno optičkom prepoznavanju karaktera kao i u obradi satelitskih fotografija i poboljšanju RADAR slika.

Huawei izgleda razvija sopstvene CMOS senzore slike

Ovakvi čipovi imaju niz sitnih ćelija za hvatanje svetlosti koje pokupe fotone na različitim talasnim dužinama a fokusirane su sočivom, pretvarajući ih potom u elektrone. CMOS ćelije okružene su tranzistorima koji pojačavaju naelektrisanje elektrona šaljući ih potom preko čipa u njegovo električno kolo. Konačno, digitalno-analogni pretvarač u jednom uglu uređaja čita elektrone i prevodi različite naboje pojedinačnih ćelija u piksele različitih boja.

Huawei prkosi sankcijama i nastavlja tehnološki razvoj

Nakon što su američke sankcije pogodile firmu Huawei, njegov prvobitni dostavljač senzora slike Sony, zaustavio je svoje isporuke, a situacija je pogodila obe kompanije. Iako je Sony tražio dozvolu da nastavi snabdevanje, odnos sa firmom Huawei već je postao zategnut. Huawei je tako izgubio velike količine narudžbina, a Sony sa druge strane, više milijardi dolara zbog obustave prodaje CMOS senzora kineskoj firmi.

Ipak, kako vidimo, sankcije očigledno nisu uspele da unište Huawei, već se ova firma, naprotiv, upušta u podvige sopstvenog dizajna i proizvodnje različitih tehnologija. Slično kao što je to nedavno bio slučaj sa razvojem Kirin 9000s 7 nm čipa u saradnji sa kompanijom SMIC.

Takođe, ova firma nije jedina u Kini koja istražuje razvoj CMOS senzora. Još u januaru prošle godine tokom sajma CES 2022, kineski brend Omnivision predstavio je svoj CMOS senzor sa 200 MP, nazvan OVB0B. Njihov senzor može se pohvaliti rezolucijom od 16384×12288 piksela i velikim senzorom veličine 1/1,28 inča dok ujedno drži svetski rekord za najmanju veličinu piksela od 0,61 mm.

Nedavno lansirana Huawei Mate 60 serija potencijalno je među poslednjima koje će koristiti Sony senzore, jer bi već predstojeća Huawei P70 ili Mate 70 serija telefona mogla da sadrži Huawei CMOS senzore.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare