19. Jula 2023.

Hrvatska nudi svoje luke za izvoz ukrajinskog žita

Hrvatska je ponudila svoju železničku mrežu i luke u Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita alternativnim rutama, nakon ruskog blokiranja Crnomorske inicijative za žito, izjavio je hrvatski državni sekretar za politička pitanja Frano Matušić na sastanku Generalne skupštine UN, tokom otvorene ministarske debate o situaciji na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine.

“Hrvatska je spremna da pomogne u pronalaženju novih ruta za ukrajinski izvoz žitarica. Među mogućim alternativnim pravcim su hrvatske železnice i luke u Jadranskom moru”, rekao je on, prenosi Ukrinform.

Prema riječima hrvatskog državnog sekretara, odluka Rusije da ne produži sporazum izaziva prijetnju glađu u mnogim dijelovima svijeta.

Matušić je u svom govoru napomenuo da je Hrvatska od prvih dana ruske invazije poručila da stoji uz Ukrajinu i njen narod i da je spremna da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno, prenosi Tanjug.

Predsjednik Vladimir Zelenski rekao je ranije da bi inicijativa za žito mogla da funkcioniše bez učešća Rusije i da povlačenjem iz sporazuma o žitu Rusija narušava sopstvene sporazume sa Turskom i UN, jer Ukrajina nema sporazume sa Rusijom, podsjeća ukrajinska agencija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare