29. Juna 2023.

Hrvati žestoko udarili turiste po džepu: Za sjedenje na spomenicima 300 evra

Grad Split uveo je konkretne kazne za turiste koji misle da po dolasku na našu obalu mogu otpustiti sve kočnice.

Uz policiju, njihovo ponašanje sada prate i obezbeđenje

Uz policiju, njihovo ponašanje sada prate i obezbeđenje. HRT je proverio jesu li, na primer, kazne od 300 evra za mokrenje na javnom mestu dale rezultate i mogu li stanovnici centra Splita da odahnu.

“To je mera za gašenje požara. Ovo je neophodno, jer nije “pet do dvanaest“ već “dvanaest posle pet“. Problemi u gradu su ove sezone zaista eskalirali“, kaže turistički vodič Leo Nikolić.

“Čak i bogati gosti prepoznaju pljačku“

S druge strane, potvrdio je da nas turisti sve više doživljavaju kao preskupu destinaciju:

“Prepoznaju pljačku. Amerikanac najvišeg standarda prepoznaje kada jednu gaziranu vodu plati 4,5 evra. To je podvala, ne može toliko da košta. To su ljudi koji znaju i paze na svaki dolar”, dodao je on.

Čistači smatraju da su gosti preterali i upozoravaju da su centar grada i riva ujutru puni smeća. To je đubre, dodaju – svakim danom sve više.

Grad Split je odlučio da kazni sa 300 evra za: konzumiranje alkohola na javnim površinama (površine manje od 100 metara od škola i vrtića, u zoni A, koja obuhvata područje grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. veku ); vršenje nužde na javnim površinama, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i drugim javnim površinama; konzumiranje hrane ili pića na javnim površinama, boravak u ugostiteljskim objektima po isteku radnog vremena.

Penjanje i sedenje na spomenicima i pločama kažnjava se sa 300 evra; ulazak, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje taksi usluge koja nije unapred dogovorena. Za povraćanje na javnim površinama i građevinsko-montažne radove od 14.00 do 17.00 i od 22.00 do 7.00 časova, radi sprečavanja buke, kazniće se novčana kazna od 150 evra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare