8. Augusta 2023.

Hrvati žestoko negoduju: Traže ukidanje zabrane rada nedjeljom

Zabrana rada nedjeljom u Hrvatskoj je stupila na snagu 1. jula, a informacije govore da se odluka u praksi pokazala lošom.

Hrvatski mediji javljaju kako i dalje postoji mogućnost da se stvari vrate na stari režim ako bi ustavne sudije novi Zakon o trgovini proglasili neustavnim.

Anketa hrvatskog portala Index.hr pokazuje da je 75 odsto osoba za ukidanje zabrane rada nedjeljom, dok je 25 odsto protiv toga.

Ustavni sud je već dva puta srušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedjeljom – 2004. i 2009. godine, ali čini se da ova verzija zakona ima itekakve šanse proći na Ustavnom sudu.

Iz Udruženja “Glas poduzetnika” ističu da je zakon diskriminatoran i u dijelu u kojem propisuje izuzetke kojima se određenim poslovnim subjektima dozvoljava rad nedjeljom ili praznicima.

Advokat udruženja Doroteja Jurčić kaže i da je nejasno zašto zakonodavac već u trećem navratu forsira samo jednu grupu preduzetnika, a to su trgovci, dok mu nikad nije palo na pamet da takve zabrane nameće nekim drugim djelatnostima.

Protekle subote na praznik zabilježene su velike gužve na zagrebačkoj Autobuskoj stanici gdje su građani stigli kako bi obavili kupovinu. Velike gužve su registrovane i na benzinskim pumpama koje su čak prodavale i hljeb.

Udruženje Glas produzetnika (UGP) pozvalo je danas gradonačelnike i načelnike opšina da omoguće rad svim preduzetnicima koji žele raditi nedjeljama i praznicima tako što će za te dane proglasiti manifestacije ili sajamske dane.

Kako bi se ljudima omogućilo pravo na rad, na Hvaru i na Braču su se morali poslužiti trikovima kako bi se izbjegli ovu situaciju pa su gradovi Hvar, Supetar i Stari Grad te opština Bol donijeli odluku o proglašenju sajamskih dana 5. i 15. avgusta, kada je Velika Gospa.

Treba podsjetiti da je neradna nedjelja zaživjela u nekoliko bh. gradova, a da će Vlada FBiH na jesen razmatrati Prijedlog prednacrta Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedjeljom i u dane praznika u Federaciji BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare