Ako voliš recepte koji su brzi, zdravi i puni ukusa, ovi popečci od brokule i sira biće tvoj novi favorit! Savršeni kao predjelo, lagana večera ili grickalica uz film, ovi popečci spajaju zeleno povrće s neodoljivim ukusom sira i hrskavom teksturom.
A da ne zaboravimo i sos koji dolazi kao cherry on top.
Sastojci za popečke:
- 3 šolje cvjetova brokule
- 2 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
- 1 jaje
- 1/2 šolje rendane mozzarelle
- 2 kašike rendanog parmezana
- 1/2 šolje brašna
- 1/2 kašičice luka u prahu
- 3/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/3 šolje mlijeka
- 2 kašike avokado ulja (ili drugog ulja pogodnog za prženje)
Za sos:
- 3 kašike majoneze
- 1 kašika rendanog parmezana
- Sok od 1/4 limuna
- Prstohvat soli i svježe mljevenog bibera
Priprema:
U velikom loncu zagrij vodu i posoli je. Dodaj brokulu i blanširaj 2 minute, zatim ocijedi i ostavi da se ohladi.
Dok se brokula hladi, napravi sos: pomiješaj sve sastojke i stavi u frižider da se ukusi povežu.
Ohlađenu brokulu grubo isjeckaj na sitnije komade. Dodaj u činiju s ostalim sastojcima za popečke (osim ulja) i dobro izmiješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu.
Zagrij ulje u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Kašikom stavljaj smjesu u tavu i lagano pritisni da se formira oblik popečaka. Prži ih 2 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu i hrskavu koricu.
Ispržene popečke stavi na tanjir obložen kuhinjskim papirom da upije višak ulja. Posluži odmah uz ohlađeni sos.
- Gotovo za 20 minuta
- Recept daje oko 12–14 popečaka
Bilo da tražiš način kako da povrće postane zvijezda tanjira ili jednostavno želiš nešto novo, ovi popečci od brokule i sira su pun pogodak. Lagani, ukusni i s dozom limunaste svježine – savršeni su za svako godišnje doba.
Recept za sličnu vegansku verziju sa slanutkom pročitaj ovdje.