17. Augusta 2023.

Hovenijer: “U toku razgovori o MTS-u, Kosovo da bude oprezno u oduzimanju licence za rad”

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer upozorio je tzv. Kosovo da treba da bude oprezno kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad.

On je naveo da su u toku razgovori oko rešenja situacije sa dozvolom srpskom telekomunikacionom operateru MTS.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) kakav je stav američke ambasade oko odluke Vlade tzv. Kosova da srpskom telekomunikacionom operateru MTS oduzme dozvolu za rad, Hovenijer je odgovorio da se radi o “veoma osetljivom pitanju”.

“U slučaju bilo kog biznisa, čija licenca može da se oduzme, ohrabrujemo Vladu da preduzma takve radnje sa oprezom…Velika je stvar kada oduzmete licencu za rad”, rekao je Hovenijer.

“Pozivamo vladu da bude veoma, veoma oprezna u akcijama koje preduzima”, dodao je ameručki ambasador.

Naveo je da je razumno što vlada očekuje da preduzeća koja posluju na tzv. Kosovu poštuju zakone, ali da nije razumno da povlači korake bez koordinacije.

“Međunarodna zajednica očekuje od vlade da koordiniše sa nama oko načina sprovođenja zakonskih odredbi, oko nečega što je osetljivo, kao što je poslovanje preduzeća čiji su temelji proizašli iz sporazuma (u okviru dijaloga), uz posredovanje EU”, rekao je Hovenijer.

On je rekao da su u toku razgovori specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka i Vlade tzv. Kosova oko toga kako da se reši ova situacija.

“Ne želim da prejudiciram ishod ovog (razgovora), i ne želim da trošim vreme na pojedinosti, osim da kažem da smo podržali i podržavamo inicijativu specijalnog predstavnika EU, koji ima odgovornost da obezbedi punu usklađenost sa svim briselskim sporazumima”, rekao je Hovenijer.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare