25. Maja 2023.

Hovenijer: Formiranje ZSO hitan zadatak za Prištinu

Hovenijer je rekao da je ZSO suštinski element u sporazumu za normalizaciju odnosa sa Beogrdom i da kao takva mora da se primeni, kako bi se obezbedilo članstvo u evropskim i evroatlantskim strukturama, prenosi prištinski Reporteri.

Kosovo se 2013. godine obavezalo na stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Dugo smo bili veoma jasni i očekujemo da će to biti uradjeno, a sada je to još itnije pitanje jer je to suštinski element odgovornosti Kosova i posvećenosti Kosova čak i Briselskom sporazumu, ali i kada je u pitanju sporazum o normalizaciji odnosa, izjavio je Hovenijer na RTV 21.

On je rekao da SAD pozdravlaju nacrt vizije ZSO premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali da se sada mora ući u praktična pitanja izrade statuta kojim se ta vizija sprovodi.

Svestan sam da je Upravlački tim izneo predlog za sto, svestan sam da su mnogi ludi ocenili da ovaj predlog Upravlačkog tima prevazilazi ovaj okvir ili ograničenja koja sam opisao. Briselski sporazum opisuje da menadžerski tim radi ovaj posao i izlaže predlog na sto, ali Briselski sporazum takodje zateva da strane o tome razgovaraju i pregovaraju, rekao je američki ambasador u Prištini.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare