8. Septembra 2023.

Hongkong poplavljen: Najveće padavine u poslednjih 140 godina, izdato crno upozorenje

Izdato je najjače upozorenje na olujno nevreme, a od četvrtka uveče zabeleženo je više od 200 milimetara padavina u jednom satu.

Obilne padavine poplavile su Hongkong, a u gusto naseljenom gradu pod vodom su ulice, trgovački centri i stanice podzemne železnice. Povređeno je 83 ljudi, od kojih troje sa ozbiljnim povredama.

Tamošnji meteorološki zavod izdao je najjače, crno upozorenje na olujno nevreme i saopštio da je, od četvrtka uveče u Hongkongu zabeleženo više od 200 milimetara padavina.

Specijalni kineski administrativni region zabeležio je u četvrtak najveću količinu padavina koja je pala u periodu od jednog sata u poslednjih 140 godina, odnosno otkad postoje merenja, prenosi Rojters.

Opservatorija u Hongkongu tako je izvestila da je u četvrtak palo 158 milimetara padavina između 23 sata i ponoći po lokalnom vremenu.

Sve škole su danas zatvorene zbog “ekstremnih uslova izazvanih velikim poplavama i ozbiljnih saobraćajnih poremećaja”, saopštila je lokalna vlada i apelovala na poslodavce da rad organizuju u skladu sa novonastalom situacijom.

Očekuje se da će ekstremni uslovi potrajati najmanje do sredine današnjeg dana.

Berza u Hongkongu neće raditi danas, ukoliko crno upozorenje na kišnu oluju još uvek bude na snazi u devet časova po lokalnom vremenu, navodi Rojters.

Obilnu kišu doneo je Haikui, tajfun koji se u utorak obrušio na kinesku provinciju Fuđijan. Iako je oslabio do tropske depresije, njegovi oblaci koji se sporo kreću izbacili su ogromne količine padavina na područja koja su još uvek natopljena kišom od supertajfuna koji je zabeležen nedelju dana ranije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare