29. Maja 2023.

Honda predstavila HondaJet Elite II avion s luksuznom kabinom i automatskim sistemom za slijetanje

Japanski proizvođač je na događaju European Business Aviation Convention and Exibition u Ženevi u Švicarskoj predstavila avion HondaJet Elite II za koji kaže da je “najbrži u svojoj klasi”, ali i da dostiže “najveću visinu” te da ima “najveći domet”.

Avion posjeduje kompozitni trup i prepoznatljivu konfiguraciju postavljanja motora iznad krila. Ovaj model pokreću dva GE Honda HF120 motora od kojih svaki stvara 930 kg potiska. Elite II može bez problema polijetati i s pista dugih 1.128 metara te preći udaljenost od 2,865 km s četiri putnika bez zaustavljanja. Iz Honde kažu da je riječ o avionu s najvećom kabinom u svojoj klasi, koji je ujedno i najštedljiviji.

Standardna konfiguracija je osmišljena za šest putnika i jednog člana posade, no postoji i verzija za sedam putnika. Iz Honde nisu mnogo otkrili o unutrašnjosti osim da je akustika poboljšana, kao i da je avion opremljen Bongiovi avijacijskim ozvučenjem. Zapremina prostora za prtljag iznosi 1.756 litara.

Kupci mogu izabrati Onyx ili Steel unutrašnjost, a obje sadrže “executive club” konfiguraciju sa kožnim sjedištima u dva tona koja se mogu podešavati za što veću udobnost. Također, u unutrašnjosti je potpuno zatvoren toalet, dok je sama unutrašnjost opisana kao “svijetla i prozračnja” te “privatna i privlačna”.

Avion je opremljen Garmin G3000 avioničkim paketom te automatizovanim sistemima za led, osvjetljenje i pritisak. Pored toga, Elite II će se nuditi i s Emergency Autoland funkcijom, koja “automatski kontroliše i spušta avion bez intervencije čovjeka”. Sistem je dizajniran da spasi putnike u situaciji kada je pilot eventualno onesposobljen.

Cijene još uvijek nisu objavljene, Honda je dobila certifikat Američke svemirske administracije za avijaciju, a očekuje i certifikat Agencije za sigurnost zrakoplovstva Evropske unije.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare