Uništava jetru i pravi haos
Ogromna većina ljudi, nakon što im krvni test pokaže povišene nivoe holesterola, pribeći će logičnoj meri smanjenja unosa masne hrane. Ispostavilo se da to uopće ne mora biti rješenje. Nisu sve masti iste, a ako izbacite dobre masti iz ishrane, efekat bi mogao biti dijametralno suprotan od onoga što želite, piše Stil.
“Problem masne jetre nije uzrokovan masnom hranom. To su ogromne zablude. Jetra prenosi višak šećera u masno tkivo. Holin (vitamin B4), koji se inače nalazi u slanini, jajima i mesu, distribuira ovaj holesterol i ne dozvoljava mu da ostane u jetri, već ga šalje u masno tkivo, tako da dobijamo veći bebe…
A kada nema dovoljno tih zdravih masti, koje smo eliminisali iz straha da ne dobijemo holesterol, onda dobijamo masnu jetru, rekao je za Stil dr Predrag Nenadić .
Dalje je objasnio šta se dešava kada se pojavi fenomen “masne jetre”.
“Ovo je takozvana bezalkoholna masna jetra. Ova masna jetra ne može da radi, ne može da očisti naš organizam od toksina, ne može da se detoksificira. To ćemo primetiti po pojavi akni i bubuljica na koži, pojačaće se perut, ljuštiće nam se nokti, svrbeće nas telo…”, upozorava nutricionista.

Holesterol se, po mišljenju ovog stručnjaka, pomalo neopravdano pridaje ovako lošoj reputaciji. Kako kaže nutricionista Nenadić, holesterol postoji sa razlogom i apsolutno nam je potreban.
“Holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čovjeka. Čovjeku je potreban holesterol, iz njega se sintetišu mnogi hormoni, stvara i ćelijske membrane, on je neophodan čovjeku!”
Savjeti za pravilnu prehranu
Ali kada ga ima previše, lošeg holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), onda imamo problem. “Ako imate trigliceride, pojeli ste puno hljeba, peciva, rafinisanog brašna, to je problem!” objasnio je, dajući neke jasne i nedvosmislene savjete o tome kako održati zdravlje i pravilno izbalansirati unos kolesterola.

“Sve je u hrani! Veoma je važno voditi čist život. Adekvatan unos vode. Jetra voli puno vode – to je ključno! Moramo da dobijemo optimalne količine vlakana, kako rastvorljivih tako i nerastvorljivih. Moramo jesti hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari poput maslačka, korena čička, itd.”

Inače, holesterol je moguće smanjiti i izbacivanjem ugljenih hidrata iz ishrane, kao i industrijskih šećera.
“Jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, hrana bogata holinom, jedite slaninu i jaja, losos, skuša, sve zdrave masti. Nemojte piti sokove iz prodavnice! Kažu da sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za debljanje.”
Posebno ističe da nije ista fruktoza koju unosimo iz voća.

“Proizvođači ga ističu kao voćni šećer. Ista je po strukturi, ali fruktoza koja se ubacuje u industrijske proizvode je napravljena od kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), ne dobija se od voća. Izbacite!” – savetuje dr Nenadić.
Jutranji.hr