7. Novembra 2023.

Holandski lovci F-16 prebačeni u Rumuniju, uskoro počinje obuka ukrajinskih pilota

Ministarstvo odbrane Holandije poslalo je u Rumuniju pet aviona američke proizvodnje gde će NATO vojnici obučavati Ukrajince za upravljanje i održavanje ovih letjelica

Holandija je poslala pet borbenih aviona F-16 u Rumuniju gde će se ukrajinski piloti obučavati za korišćenje ovih lovaca američke proizvodnje, saopštila je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Holandski avioni F-16 sleteće danas u vazduhoplovnu bazu Fetešti u Rumuniji, gde će biti otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota, napisala je ona na društvenoj preži Iks.

Holandija i Danska su prve pristale da Ukrajini obezbede lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku. Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren obećala je ranije da će Holandija da pošalje između 12 i 18 lovaca.
Kako je za “RIA Novosti” rekao ruski ambasador u Hagu Aleksandar Šulgin, Holanđani “zatvaraju oči” pred činjenicom da će slanje njihovih lovaca F-16 Kijevu dodatno produžiti sukob u Ukrajini i doneti još veće patnje Ukrajincima.

Foto:Getty © Photo by USAF

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare