Holandski istražitelji: Putin umešan u obaranje malezijskog aviona, ali nemamo dokaze - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Holandski istražitelji: Putin umešan u obaranje malezijskog aviona, ali nemamo dokaze

Istražitelji su naveli da imaju snažne indicije o Putinovom učešću u odluci da se proruskim snagama u Donjecku pošalje PVO sistem, ali da zbog nedostatka dokaza za te tvrdnje neće pokrenuti sudski postupak protiv njega

Holandski istražitelji saopštili su da je predsednik Ruske federacije verovatno lično potpisao odluku da se proruskim snagama u Donjecku obezbedi protivvazdušni sistem dugog dometa pre nego što je iznad istočne Ukrajine oboren avion “Malezija erlajnsa” u julu 2014. godine.

Istražitelji su naveli da su dokumentovali snažne indicije o Putinovom ličnom učešću u ovoj odluci, ali da njihovi dokazi nisu dovoljno čvrsti kako bi mogao da se pokrene novi sudski postupak, preneo je “Vašington post”.

Zajednički istražiteljski tim na konferenciji za novinare u Hagu naveo je da se njihovi zaključci o učešću Putina u ovoj odluci zasnivaju na snimljenom telefonskom razgovoru u kojem ruski zvaničnik kaže da odluku o isporuci protivvazdušnog sistema može da donese samo predsednik.

“Postoji konkretna informacija da je zahtev predočen ruskom predsedniku i da ga je on odobrio. Nije poznato da li se u zahtevu izričito pominje protivvazdušni sistem ‘Buk'”, rekli su istražitelji.

Oni su naveli i da uprkos jakim indicijama, ne postoje ubedljivi dokazi za njihove tvrdnje, zbog čega ruski predsednik, kako ističu, neće biti krivično gonjen, a od toga ga štiti i predsednički imunitet.

Istražitelji su obavestili javnosti da su iscrpli sve tragove u istrazi i da više neće biti krivičnih gonjenja u vezi sa ovim slučajem.

Okružni sud u Hagu završio je prvostepeni suđenje u novembru prošle godine i u obrazloženju presude naveo da je putnički avion oboren raketom lansiranom iz PVO sistema “Buk” u Donjeckoj oblasti. Sud je izrekao doživotne kazne zatvora trojici optuženih, dok je ruski državljanin Oleg Pulatov proglašen nevinim.

Iz Kremlja su više puta demantovali umešanost u obaranje malezijskog aviona, a posle novembarske presude rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da žali što je sud u Hagu zanemario principe nepristrasnog suđenja, kao i da je u osnovi sudskog postupka politički nalog usmeren  protiv Rusije.

Avion “boing 777” kompanije “Malezija erlajns” koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

RT.

Danas objavljeno

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Haos u Izraelu: Na ulicama rijeke ljudi, policija koristila vodene topove

M.

Ostavite komentar