17. Aprila 2024.

“Hoćemo da štampamo ljudsku krv”

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao – 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lijekovi za rijetke ili trenutno teško izlječive bolesti.

Karolina Valente, izvršna direktorka i osnivač kanadske firme Voxcell rekla je na Vebsamitu u Brazilu da njena kompanija već radi na deset pilot projekata, i da će prvo ciljati na istraživanje raka dojke.

“Naš tim se sastoji od akademskih i industrijskih lidera, a cilj nam je prilično jednostavan – VoxCell ubrzava proces razvoja lekova, omogućavajući da lekovi dođu na tržište ranije, i da dospeju do onih kojima su zaista potrebni”, navela je ona.

Dodala je da su njihovi modeli lečenja kancera “napravljeni kombinovanjem bioštampača visoke rezolucije i softvera za vaskularizaciju koji koristi AI za stvaranje veštačkih krvnih sudova”.

“Rezultat je 3D model koji sadrži prave ćelije raka i veštačke krvne sudove. Farmaceutske kompanije će kandidatima ubrizgavati ove krvne sudove i birati najbolje lekove za testiranje na ljudima. Cilj je da se što pre eliminišu lekovi koji nisu vredni truda, kako bismo mogli da trošimo vreme i novac na one koji bi trebalo da deluju”, rekla je Valente.

“Pošto ćemo vršiti skrining, lekovi zapravo neće zahtevati odobrenje FDA, što nam smanjuje vreme za komercijalizaciju. Ove godine ćemo izbaciti ove modele tkiva na tržište, počevši od naših modela tkiva raka dojke”, istakla je ona.

Njene izjave dolaze u isto vreme kada se kompanija priprema za seriju A prikupljanja novca od investitora, za koje veruju da će im omogućiti razvoj različitih proizvoda u naredne dve godine.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare