30. Juna 2023.

HNS stao u odbranu Modrića i Lovrena

Fudbalski savez Hrvatske (HNS) stao je u zaštitu Luka Modrića i Dejan Lovrena, koji su optuženi da su lažno svedočili na suđenju Zdravku Mamiću

Iz te organizacije ističu da dvojica fudbalera ne zaslužuju poseban tretman, ali zaslužuju “pravedan i ravnopravan odnos i pravnu sigurnost”.

Povodom optužnice koje je podiglo tužilaštvo u Osijeku protiv dvojice fudbalera, HNS je saopštio da u potpunosti poštuje nezavisnost pravosudnih tela i da od njih očekuje da u svom delovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima Hrvatske, bez obzira na ime i prezime.

“Kao osvajači srebrne i bronzane medalje na svetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski fudbal i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren, ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa. Međutim, zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos i pravnu sigurnost”, navodi se u saopštenju HNS-a, prenela je agencija Hina.

Zbog toga, kako se dodaje, HNS “daje punu podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu i bićemo na dispoziciji za pružanje pomoći dvojici legendarnih igrača tokom procesa”.

Osječko državno tužilaštvo saopštilo je juče da je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog davanja lažnog iskaza, ne navodeći njihova imena, ali su mediji objavili navode da je reč o Modriću i Lovrenu. Optužnica je podneta pred sudom u Osijeku.

Oni su optuženi zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje miliona iz fudbalskog kluba Dinamo.

Modrić i Lovren su već bili optuženi u tom slučaju, ali su te optužnice odbačene jer je sud smatrao da su preuranjene.

Tokom svedočenja 2017. godine na suđenju Mamiću za korupciju i izvlačenja miliona evra iz Dinama, obojica igrača su, kako tvrdi tužilaštvo, promenila iskaze koje su dali tokom istrage, a Modrić je tvrdio da se ranijeg iskaza ne seća.

Transferi Modrića i Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo je smatralo da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Hrvatska radiotelevizija na portalu podseća da je u međuvremenu Mamić u tom slučaju osuđen, a da u obrazloženju presude piše da su Lovren i Modrić svojim iskazima išli na ruku njegovoj odbrani.

U tekstu se navodi da se za lažno iskazivanje može dobiti kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare