Hljeb može da se pravi na bezbroj načina, a jedan je i od krompira
Sastojci:
- 225 g crvenog krompira
- 240 ml toplog mleka
- 50 g šećera
- 1 paket instant kvasca
- 660 g brašna
- 2 kašičice soli
- 75 g putera, omekšanog
Priprema:
- Kako biste napravili ovaj hleb, oljuštite i isecite krompir na kriške debljine 1,5 cm.
- Prebacite u šerpu i napunite vodom dok krompir ne bude pokriven za oko 2 cm. Pustite da proključa na jačoj temperaturi, dok krompir ne omekša, oko 10 minuta.
- Ocedite krompir i sačuvajte 120 ml vode. Izgnječite krompir gnječilicom, dok ne postane gladak i odmerite 240 g pire krompira. Pustite da se malo ohladi, 5 do 10 minuta.
- Mikserom umutite topli pire krompir, mleko, šećer, kvasac i vodu od kuvanja. Dodajte brašno, so i puter i mešajte dok se ne sjedine.
- Koristeći nastavak za kuku za testo na maloj brzini, mesite testo dok ne postane glatko i lepljivo, 5 do 8 minuta. Prebacite testo u blago nauljenu veliku činiju, poklopite i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 45 minuta.
- Zagrejte rernu na 176 ° C. Podmažite dva pleha za vekne. Izbušite nadošlo testo. Na lagano pobrašnjenoj površini podelite testo podelite na 2 jednaka dela (svaki od oko 706 g).
- Nežno pritisnite prvi deo testa u kalup veličine 22 × 15 cm. Počevši od dugačke strane, presavijte testo ka sebi na trećine, stegnite šav da biste ga zapečatili.
- Preoblikujte ga u trupac od 22 cm, ako je potrebno. Stavite u pripremljen pleh, šavom nadole i ponovite sa drugim delom testa. Lagano pokrijte obe vekne i ostavite da se ponovo dižu, oko 20 minuta.
- Otkrijte i pecite dok vrhovi ne porumene, 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta u tepsiji, a zatim potpuno ohladite na rešetki. Čuvajte pokriveno na sobnoj temperaturi 3 do 5 dana.
(Stvar ukusa)