29. Marta 2023.

Hitna sjednica: Po hitnom postupku rasprava o budžetu

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Savjet ministara BiH je 15. marta jednoglasno utvrdilo budžet u formi nacrta. Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu utvrdilo je Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici 20. marta, a dan kasnije Prijedlog je upućen u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku.

Prije rasprave o budžetu, na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, sa zahtjevom da se Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

U navedenom prijedlogu se traži da se u Zakon o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dodaje novi član 7c, u kojem stoji da izuzetno od člana 7 ovog zakona plate i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaće se uz primjenu osnovice od 535 KM.

Ovim izmjenama plate imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Savjet ministara BiH donijelo u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih usljed općeg trenda rasta cijena.

(Fena)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare