20. Juna 2023.

Himalajski ledenjaci tope se brzinom bez presedana

Ledenjaci himalajskog planinskog lanca tope se brzinom bez presedana što bi moglo izazvati i opasne poplave i manjak vode za oko 240 miliona stanovnika koji žive u toj planinskoj regiji, pokazao je novi izvještaj objavljen u utorak.

Glečeri u toj regiji bi do 2100. mogli izgubiti 75 do čak 80 posto volumena zbog globalnog zatopljenja, kaže se u izvještaju.

Oko 2010. ledenjaci su se topili 65 posto brže nego u deceniji prije toga, pokazali su rezultati Međunarodnog centra za integrirani planinski razvoj (ICIMOD) sa sjedištem u Katmanduu.

“Gubimo ledenjake, gubimo ih u roku od 100 godina”, rekao je Philippus Wester, naučnik i član ICIMOD-a, vodeći autori studije.

“S globalnim otopljavanjem, led će se otopiti, to se može predvidjeti. Ali ono što je neočekivano i zabrinjavajuće, to je brzina. Ide puno brže nego smo očekivali”, dodao je Wester.

Pri zagrijavanju od 1,5 stepena Celzijusa ili 2 stepena iznad predindustrijskih temperatura, ledenjaci u cijeloj himalajskoj regiji izgubiće 30 do 50 posto volumena do 2100. godine, stoji u izvještaju.

No pri zagrijavanju od 3 stepena Celzijusa – što će se dogoditi trenutnom klimatskom politikom – ledenjaci će izgubiti 75 posto svog leda, a na 4 stepena to ide do 80 posto.

“To pokazuje potrebu za hitnom klimatskom akcijom”, naglasio je Wester.

U izvješću je utvrđeno da će protok vode u 12 riječnih slivova u regiji, uključujući Gang, Ind i Mekong, vjerovatno dostići vrhunac sredinom vijeka, sa posljedicama za više od 1,6 milijardi ljudi koji zavise o tom snabdijevanju.

“Iako može zvučati kao da ćemo imati više vode jer se ledenjaci tope sve većom brzinom… prečesto će nastati poplave umjesto ravnomjernog protoka”, pojasnio je Wester. Nakon vrhunca vode, zalihe će se na kraju smanjiti.

Mnoge visokoplaninske zajednice koriste ledenjačku vodu i otopljeni snijeg za navodnjavanje usjeva. Ali vrijeme padanja snijega postalo je nestalnije i manje ga je nego prije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare