15. Februara 2023.

Herš otkriva nove detalje: Zašto je Bajden pomjerio diverzije na Sjevernom toku sa juna na septembar

Podsjetimo, prije nedjelju dana na Heršovom sajtu objavljen je članak u kojem se navodi da su ronioci američke vojske prošlog ljeta, tokom vojnih vježbi, postavili eksploziv na gasovodu a da su ga tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

  • Da, oni (američki ronioci) su to uradili pred kraj vježbi… Ali, Bijela kuča se uznemirila u posljednjem trenutku. Predsednik je rekao da se boji da to uradi. On se predomislio i izdao novu naredbu prema kojima je eksploziv bilo moguće aktivirati sa udaljenosti u bilo kom trenutku – naveo je Herš.
  • Prema njegovim riječima, Bajden je naredio da se to uradi u septembru i mnogi učesnici te operacije koji su bili visoko pozicionirani u specijalnim službama bili su protiv plana smatrajući ga ludim. Pri tome, zbog odlaganja je eksplodiralo samo šest od osam postavljenih bombi, rekao je Herš.

Novinar ističe da se Bajden plašio da će Njemačka odustati od sankcija protiv Moskve uzimajući u obzir da su stvari zbog Ukrajine loše stajale po Zapad i zato je i donio odluku da se organizuje diverzija.

  • Sjeverni tok 2 je zaustavila sama Njemačka a ne međunarodne sankcije i SAD su strahovale da će Njemačka ukinuti sankcije zbog hladne zime – navodi on.

Herš napominje da takvih planova još nije bilo u februaru prošle godine kada se njemački kancelar Olaf Šolc sastao sa Bajdenom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare