17. Februara 2023.

Herš: Ameriku čekaju kolosalne posledice zbog eksplozija na gasovodima “Sjeverni tok”

„Političke posledice za nas c´e biti kolosalne. Bajden i njegovi ljudi u Beloj kuc´i su odbacili to istraživanje i nastavljaju da negiraju i pri tome nailaze na odobravanje u štampi.

‘Njujork tajms’ iz nekog razloga više ne piše o tome, vec´ postupa kao i vlast i ignoriše tu temu. Političke posledice c´emo videti u dugoročnoj perspektivi, to c´e ic´i čak do potencijalnog izlaska nekih država iz NATO, jer Bajdenu nije problem da ih drži u senci, daleko je važnije nastaviti vojni sukob u kom nec´e pobediti”, naveo je Herš.Herš za eksplozije na ruskim gasovodima kaže da predstavljaju diverzije usmerene protiv Evrope. Kako je rekao, jedan od ciljeva je da se još jednom pokaže potpuna zavisnost Evrope od Amerike.

Ta situacija c´e, međutim, naškoditi i NATO jer su sada u brojnim evropskim zemljama skočili računi za struju i gas, procenjuje novinar.
On je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Rusija više nec´e moc´i da koristi gas kao oružje. Ta ideja, kaže Herš, dominira u SAD vec´ 20 godina.

„To nije nova tema. Nafta nas đavolski plaši, ruska nafta i gas su uvek đavolski plašili Vašington”, rekao je on.

Podsetimo, Američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka”. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops” na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka” postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuc´a su saopštili da SAD nemaju veze s tim a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine na dva ruska gasovoda – „Severnom toku” i „Severnom toku 2”. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile moguc´nost da se radi o diverziji. Rusko Tužilaštvo i predsednik Rusije Vladimir Putin okarakterisali su eksplozije kao terorističke napade.
Herš je dobitnik Pulicerove nagrade za istraživanje o masovnom ubistvu civila tokom rata u Vijetnamu koje su izvršili američki vojnici.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare