13. Juna 2023.

Heroinska kriza: Talibani smanjili proizvodnju maka i do 99 odsto u odnosu na vrijeme američke okupacije

Za sada se čini da su talibani u Avganistanu postigli ono što Zapad nije mogao

Pre dve godine, talibani su preuzeli vlast u Avganistanu, da bi u aprilu 2022. vrhovni lider Haibatula Akundzada dekretom odredio da je uzgoj maka – iz kojeg se može ekstrahovati opijum, ključni sastojak heroina – strogo zabranjeno.

Portparol talibana rekao je za Bi-Bi-Si da su zabranu uveli zbog štetnog dejstva opijuma i zato što je u suprotnosti sa njihovim verskim uverenjima. Avganistan je nekada proizvodio više od 80 odsto svetskog opijuma. Heroin napravljen od avganistanskog opijuma čini 95 odsto tržišta u Evropi.

Bi-Bi-Si je putovao u Avganistan da bi ispitao efekte direktne akcije na uzgoj opijumskog maka. Čini se da su talibanski lideri bili uspešniji u suzbijanju kultivacije nego iko ikada, navode Britanci.

Britanski servis navodi da su registrovali ogroman pad uzgoja maka u glavnim provincijama koje uzgajaju opijum, a jedan stručnjak je rekao da bi godišnji uzgoj mogao biti 80 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Manje profitabilni usevi pšenice potisnuli su mak na poljima.

Talibanski dekret nije primenjen na žetvu opijuma 2022, koja je prema podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) porasla za trećinu u odnosu na 2021. Međutim, ova godina je veoma drugačija.

Dejvid Mensfild, vodeći stručnjak za avganistansku trgovinu drogom kaže da će obrada verovatno biti manja od 20 odsto od onoga što je bila 2022. i da će obim smanjenja biti bez presedana.

Veliki broj farmera se pridržava zabrane, a talibani uništavaju useve onih koji to nisu uradili. Farmeri se žale da ne mogu da prehrane porodice sa manje profitabilnim usevima.

“Ako nemate hrane kod kuće, a deca su vam gladna, šta biste drugo radili”, rekao je jedan od njih. “Nemamo velike komade zemlje. Da smo uzgajali pšenicu na njima, zaradili bismo samo delić onoga što bismo mogli od opijuma.”

Ono što je izvanredno, navodi Bi-Bi-Si, je brzina kojom talibani obavljaju posao koristeći samo štapove. Šest njiva, svaka veličine između 200 i 300 kvadratnih metara, očišćeno je za nešto više od pola sata.

Samo u Helmandu, srcu proizvodnje opijuma, usevi maka gotovo su potpuno iskorenjeni – 99 odsto.

Sjedinjene Države potrošile su milijarde dolara u pokušaju da iskorene proizvodnju i trgovinu opijumom, u nadi da će tako smanjiti izvor finansiranja talibana.

Pokretali su vazdušne napade na polja maka na teritoriji pod kontrolom talibana, spaljivali zalihe opijuma i sprovodili racije na laboratorije za drogu, ali je opijum “cvetao” u oblastima pod kontrolom bivšeg avganistanskog režima koji podržava SAD.

Za sada se čini da su talibani u Avganistanu postigli ono što Zapad nije mogao.

Što se tiče zavisnosti od heroina u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope, savetnih britanske vlade za borbu protiv narkotika Majk Trejs kaže da će dramatično smanjenje uzgoja opijuma u Avganistanu verovatno promeniti vrstu narkotika koji se konzumira.

“Ljudi će se verovatno okrenuti sintetičkim drogama koje mogu biti mnogo gadnije od opijuma”, kaže Trejs.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare