25. Aprila 2023.

HDZ i SDP sa partnerima ostali bez većine, upitan izbor nove vlade FBiH

“Nikakvi sporazumi Osmorke i HDZ ne mogu se koristiti kao alibi od strane visokog predstavnika za nametanje bilo kakvih nakaradnih ustavnih rješenja, a pogotovo za nametanje kompletne vlade”, navedeno je u zajedničkom saopštenju NES-a i SBiH.

Takođe, u saopštenju se navodi da su sporazum koji je svojevremeno potpisao NES i SBiH sa stranakama osmorke i HDZ ticao se uspostave zakonodavne vlasti, a da je uslov za formiranje izvršne vlasti od početka bio potpisivanje zajedničkog programa koji su potpisali SDP, NiP NS, SBiH i NES ali ne i HDZ.

“Umjesto potpisivanja usaglašenog programa, na sastanku u Mostaru pojavio se pamflet dvije stranice koji su potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić, ali to nije program”, navodi se u saopštenju.

Oni navode da im je sporan i predloženi sastav Vlade FBiH gdje je za potpredsjednika predložen Vojin Mijatović iz SDP-a, navodeći da taj prijedlog nikada nije usagašen i da SBiH i NES u parlamentarnoj proceduri nikada ne bi mogli podržati Vladu u kojoj je on potpredsjednik, bez obzira koliko bi naših ministara bilo u prijedlogu.

Podsjećanja radi, još ranije se spekulisalo da će NES i SBiH napustiti koaliciju, a i iz ovih stranaka još ranije su istakli da će biti protiv kratkoročnih rješenja koje planira namentuni Šmit.

Upravo, ovih dana očekuje se da Šmit nametne izmjene Ustava FBiH s obzirom da Refik Lendo, potpredsjednik FBiH iz SDA ne želi da da svoj potpis na imenovanje nove Vlade FBiH, što je ustavom propisano. Dakle, za imenovanje Vlade FBiH potrebni su potpisi predsjednika i dva potpredsjednika, međutim Lendo za razliku od Lidije Bradare, predsjednika FBiH i Igora Stojanovića, potpredsjednika, nije dao svoj potpis. Jedini način da se na ustavan način formira Vlada FBiH ostalo je da Šmit nametne odluku i izmjeni Ustav FBiH, jer je u ovim okolnostima praktično nemoguće obezbjediti dvotrećinsku većinu u Parlamentu FBiH za izmjenu Ustava FBiH.

Sam Lendo poručio je Šmitu da dogovor o Vladi FBiH trebaju postići političke stranke te da ako se odluči za nametanje da dobro pazi da li će to moći i realizovati.

“Predlažem mu da pusti nas da donosimo odluke u FBiH i konačno mislim da je došlo vrijeme, a svaka odluka njegova neće biti dobra i najpravednija kada je riječ o Vladi FBiH”, rekao je Lendo.

I Bradara kao predsjednik FBiH u posljednjim izjavama “spušta loptu” navodeći da optimizam koji se mogao čuti od pojedinih lidera stranaka uključenih u proces formiranja Vlade FBiH treba uskladiti sa realnošću.

Podsjećanja radi, prošle sedmice i Dragan Čović, lider HDZ-a i Elemedin Konaković, lider NIP-a izrazili su uvjerenje da će Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, liderom SDP-a biti imenovana u ovoj sedmici, što se još uvijek nije desilo.

Foto: Fena/Arhiva

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare