21. Januara 2023.

Haos u Peruu, povrijeđeno na desetine ljudi

U Limi, policajci su u petak upotrebili suzavac da bi rastjerali demonstrante koji su na njih bacali staklene flaše i kamenice, dok su se na ulicama vidjeli požari, pokazuju snimci lokalne televizije.

U regionu Puno, na jugu zemlje, oko 1.500 demonstranata napalo je policijsku stanicu u gradu Ilave, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Visente Romero.

Prema njegovim riječima i policijska stanica u gradu Zepiti, takođe je gorjela, a zdravstvene vlasti u Ilavu prijavile su osam pacijenata koji su hospitalizovani sa prelomima ruku i nogu, kontuzijama glave i ubodnim ranama.

U toku jučerašnjeg dana, 58 ljudi je povrijeđeno na protestima širom zemlje, prema izvještaju peruanskog ombudsmana.

+Novi protesti su se nastavili na nemire od četvrtka, kada je jedna od najstarijih zgrada u Limi izgorjela do temelja, a predsjednica Boluarte obec´ala da c´e postati oštrija prema „vandalima“.

Zvaničnici su opisali uništenje zgrade, skoro vijek stare vile u centru Lime, kao gubitak “monumentalnog dobra“.

Vlasti istražuju uzroke, a ministar Romero je u petak iznio tvrdnju da je požar “detaljno planiran i dogovoren”.

Vlada je odbacila glasine da je požar u kojem nije bilo žrtava izazvan suzavcem koji je upotrijebila policija tokom nasilnih sukoba.

Incident je uslijedio nakon što su hiljade demonstranata protestovale u Limi ranije ove nedjelje, pozivajuc´i na velike promjene, a ogorčeni zbog sve vec´eg broja poginulih na protestima, koji je zvanično porastao na 45.

Vlada je ove nedjelje produžila vanredno stanje u šest regiona, ograničavajuc´i i neka građanska prava.

Predsjednica Perua je odbacila pozive da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore i umjesto toga pozvala na dijalog i obec´ala da c´e kazniti sve koji su umiješani u nemire.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare