24. Februara 2024.

Haos u Parizu: Farmeri probili kapiju želeći da dođu do Makrona 

Nekoliko osoba je uhapšeno nakon što su izbili sukobi između francuskih poljoprivrednika i obezbeđenja na Međunardonom poljoprivrednom sajmu u Parizu.

Incident se dogodio kada su aktivisti sindikata farmera probili kapiju i ušli u ograđeni prostor dok je francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao sa zvaničnicima sindikata u blizini, javili su francuski mediji.

Farmeri su unutar prostora sajma vikali i zviždali, tražeći da Makron podnese ostavku.

Makron se sastao za zvaničnicima sindikata poljoprivrednika, a trebalo je nakon toga da na sajmu održi debatu sa farmerima, prerađivačima hrane i predstavnicima trgovinskih lanaca, ali je to otkazano nakon što su sindikati poljoprivrednika saopštili da se neće pojaviti, prenosi Rojters.

Šef Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednika FNSEA Arno Ruso rekao je da bi Makron trebalo najpre da se obrati poljoprivrednicima u vezi sa njihovim zahtevima za pomoć vlade, zbog kojih su organizovali proteste.

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, navode kao razloge svojih protesta niske otkupne cene, propise Unije o zaštiti životne sredine i nelojalnu konkurenciju koja nastaje uvozom jeftinih proizvoda iz zemalja izvan Unije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare