28. Juna 2023.

“Haos u najavi” u Švedskoj: Policija dozvolila proteste i paljenje Kurana

Švedska policija dala je dozvolu da danas budu organizovane manje demonstracije ispred džamije u Stokholmu.

Na demonstracijama, prema najavi organizatora, će biti pocepan i spaljen Kuran, što bi moglo dodatno da zakomplikuje nastojanje Švedske za ulazak u NATO.

Serija protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačale su tenzije sa Turskom, čija je podrška potrebna Švedskoj da bi ušla u Severnoatlantsku alijansu, preneo je Rojters.

Dok je švedska policija odbacila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kurana, švedski sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora.

U svojoj dozvoli za demonstracije u sredu, policija je napisala da, iako to može imati spoljnopolitičke posledice, bezbednosni rizici i posledice povezane sa spaljivanjem Kurana nisu takve prirode da bi prijavu trebalo odbiti.

Očekuje se da će u akciji učestvovati samo dve osobe, uključujući organizatora Salvana Momike, koji je u nedavnom intervjuu za švedske novine opisao sebe kao iračku izbeglicu koja želi da zabrani Kuran.

Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o aplikaciji za ulazak u NATO, nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske partije Tvrda linija, spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je ranije danas da njegova zemlja i dalje želi da uđe u NATO pre ili na samitu u Viljnusu sledećeg meseca, iako nije izvesno da bi to moglo da se dogodi do tada.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare