21. Februara 2024.

Haos u Madridu, “ključa” i u Atini 

Nekoliko stotina poljoprivrednika okupilo se na trgu u Madridu, gde čekaju dolazak pet kolona traktora koji su krenuli rano jutros sa više lokacija u Španiji.

Oni su se okupili na trgu Puerta de Alkala.

Uz poziv sindikata Union, četvrte poljoprivredne organizacije po snazi u Španiji, poljoprivrednici će sa trga, koji je blokiran, krenuti ka ministarstvu poljoprivrede, preneo je list Pais.

Tokom marša ka Madridu, poljoprivrednici su blokirali jedan put, u znak protesta zato što je Civilna garda sprečila 130 od 250 traktora da prođu.

Postoje povremeni prekidi i na drugim deonicama, pa se saobraćaj u tom delu Španije odvija usporeno.

Vladina delegacija u Madridu izvestila je u 11.00 sati pre podne da je 500 traktora pušteno u Madrid i da je sprečeno da prođe 150 poljoprivrednih vozila.

Španski poljoprivrednici zahtevaju smanjenje poreza, kao i ukidanje pravila Evropske unije zbog kojih su, kako tvrde, manje konkurentni u odnosu na poljoprivrednike izvan Unije.

 Grčki poljoprivrednici zatrubili su jutros sirenama sa svojih traktora ispred parlamenta.

Oni su to uradili nakon što su proveli noć na centralnim gradskim ulicama Atine, kako bi izrazili protest protiv sve većih troškova goriva i proizvodnje.

Najmanje 8.000 poljoprivrednika, farmera i stočara, priključili su se protestu na trgu Sintagma, drugi dan zaredom, ponavljajući slične zahteve koji su se mogli čuti kod demonstranata-poljoprivrednika širom Evrope, navodi Rojters. “Povukli smo potez i sada čekamo rezultat”, rekao je farmer Konstantinos Kirijakopulos (34) iz južnog grčkog regiona Mesinije.

Demonstranti kažu da su pogođeni klimatskim promenama, velikim poplavama, ekstremnim vrućinama i požarima, što čini njihov posao još opasnijim.

Poljoprivrednici su blokirali puteve i granične prelaze prethodnih nedelja, dok su njihovi sindikati razgovarali sa vladom premijera Kirjakosa Micotakisa oko finansijske pomoći.

Vlada je dosad ponudila popust na račune za struju i proširenje poreske olakšice na poljoprivredni dizel do kraja 2024. godine.

Vlada je poručila da je spremna da razgovara o još tema koji se tiču poreza, ali i da ove godine nema mogućnosti za nove ustupke.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare